Harper's Bazaar Srbija

Beauty eksperti savetuju: Kako izgraditi adekvatnu skin-care rutinu kada imate 50+

Sarah Jessica Parker je u poslednje vreme u samom centru pažnje, a za to postoji više razloga. Prvi je svakako taj što je snimanje drugog “poglavlja” kultne serije “Sex & The City”, “And Just Like That…” u toku, ali i zato što svojom pojavom glumica svima “bode oči”. Da, i dalje obožavamo njene stajlinge, obožavamo njenu ljubav sa Zverkom, ali čini se da nikako ne možemo da prebolimo to što je – ostarila. 

No, hajde da promenimo percepciju. Svi stare – to je jednostavno nešto što se ne može izbeći. Međutim, uživanje u starenju i pristupanje ovom prirodnom procesu sa radošću, uzbuđenjem i zahvalnošću, nešto je što definitivno treba da praktikujemo. Iskreno, a ne licemerno. I baš zato, mi zapravo želimo da pohvalimo glumicu koja proces starenja prihvata, koja svoje godine ne krije i, izgleda nam, zapravo sa ponosom nosi. Ukoliko ste i sami u pedesetim, eto dokaza da i dalje možete da izgledate sjajno. Samo, odaćemo vam tajnu – nije baš sve u nezi.

No, pošto je bavljenje onim što je unutra kada uđemo u neke godine tema za neke druge, stručnije ljude, onim što se nalazi spolja možemo i mi da se pozabavimo. Kako biste se osećali bolje u svojoj koži, a samim tim i izgledali onako kako želite, eksperti su odgovorili na neka od najvažnijih pitanja koja nas u pogledu nege muče.

Šta se dešava sa ženskom kožom kako stari?

Dok neko uživa gledajući kako se na koži ocrtavaju godine života i raznih iskustava, neko od toga strahuje i želi da zaustavi vreme. Ipak, ono što je najvažnije u oba slučaja jeste zdravlje kože. Jer, podsetimo se, samo zdrava koža izgleda lepo uprkos godinama. 

Kako stari, koža postaje suva, razvija drugačiju pigmentaciju, stvaraju se fine linije i dublje bore, baš kao i crvenilo, tanjenje kože, a moguća je i pojava benignih i malignih promena. Razlog za ovo svodi se na dve stvari: smanjenje broja i aktivnosti ćelija u koži, kao i smanjenje nivoa estrogena što je, naravno, simptom menopauze. 

Kako stručnjaci kažu, estrogen je neophodan za hidrataciju kože jer podstiče proizvodnju ulja, povećava zadržavanje vode u ćelijama kože i jača njenu zaštitnu barijeru. Smanjenje estrogena dovešće do tanjenja kože zbog gubitka kolagena, sporijeg zarastanje rana i slabljenja imunološke reakcije zbog čega i dolazi do crvenila, osetljivosti i razvijanja kožnih bolesti. 

Kako žene sa 50+ treba da neguju kožu?

Iako su efekti starenja neizbežni, postoje tretmani, proizvodi i neke holističke prakse koje se mogu usvojiti u cilju podrške zdravlju i pravilnom funkcionisanju kože. 

Pročitajte još i: Saveti za glatku kožu: Kako da se rešite upornih bora na čelu

Koji proizvodi za negu su neophodni ženama u pedesetim?

Na prvom mestu, svakako je krema sa zaštitnim faktorom. Setimo se, prekomerno izlaganje štetnim sunčevim zracima prvi je i najveći uzrok prevremenog starenja kože. Iako neki eksperti smatraju da se krema sa zaštitnim faktorom treba nositi i u zatvorenom prostoru, recimo, ukoliko sedite pored prozora, hajde da se za početak fokusiramo na obavezno stavljanje dnevne kreme sa zaštitnim faktorom kada izlazite napolje. Uz to, važno je da znate da je nanošenje SPF kreme poslednji korak u vašoj skin-care rutini, šta god da nanosite na kožu pre nje.

Budući da vremenom naša koža gubi na vlažnosti i gipkoći, potrebno je to nadoknaditi. Ključni sastojci vaših proizvoda za negu u tom pogledu treba da budu ceramidi, glicerin, shea puter i masne kiseline, koje se mogu naneti na kožu kroz serum hijaluronske kiseline koja zadržava vlažnost.

Kada je u pitanju umivalica, kako koža stari tako biva sve osetljivija, te je važno birati nežne proizvode. Naravno, alkohol i parfeme u tim proizvodima treba izbegavati, a osim toga, obavezno se umivajte mlakom, a ne toplom vodom kako kožu ne biste dodatno isušili. 

Ukoliko želite nešto moćnije, onda u svoju skin-care rutinu uključite retinol koji pomaže u proizvodnji kolagena, kao i peptide, za slučaj da je retinol previše grub prema vašoj koži. Peptidi takođe podstiču proizvodnju kolagena koji povećava čvrstinu kože i kao takvi predstavljaju nežnu, ali efikasnu alternativu retinolu. 

Stil života takođe utiče na izgled kože

Lepšem i zdravijem izgledu kože doprineće i kvalitetniji životni stil. Jer, možemo potrošiti novce i novce na proizvode za negu i tretmane, a da živimo nezdravo i time sve pokvarimo. 

Zato, vodite računa o tome da spavate makar 8 sati svake noći; da vodite računa o kontrolisanju stresa kroz jogu, meditaciju, vežbe disanja, pa čak i psihoterapiju; da vežbate na način koji vam najviše prija kako zbog fizičkog, tako i zbog mentalnog zdravlja. 

Kada je reč o ishrani, verovatno ste već primetili da su vam se navike, ali i potrebe u određenoj meri promenile. Eksperti to potvrđuju navodeći da je ženama, kako stare, potrebno sve manje kalorije, ali je stovremeno jako važno da vode više računa o hranljivim vrednostima namirnica koje unose. Vitamin D, proteini, kalcijum i vitamin B su među ključnim, a njih možete unositi kako kroz suplemente, tako i kroz namirnice kao što su pečurke, mleko, zeleno lisnato povrće i sok od pomorandže koji je pritom obogaćen kalcijumom. 

Ostale namirnice koje treba konzumirati jesu losos, koji ne samo da je bogat proteinima već je i odličan izvor omega 3 i masnih kiselina; mahunarke, koje pomažu u zaštiti organizma od bolesti; orašasti plodovi, koji su zaslužni za održavanje zdravlja srca; kurkuma, koja je snažan antioksidans koji dokazano čuva zdravlje zglobova i mozga; i borovnice, koje pomažu u jačanju kognitivnih funkcija.

Prerađenu hranu i meso bi trebalo izbegavati, kao i veći unos soli koji utiče na visok pritisak. Zatim, slatkiši u velikoj meri takođe nisu dobrodošli, kao ni cigarete i alkohol. Znamo da ovo zvuči deprimirajuće, ali makar pokušajte da usvajate jednu po jednu zdravu naviku – postepeno će sve ići lakše. 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije