Harper's Bazaar Srbija

Kako da dobar izgled bude zadovoljstvo a ne obaveza

U svetu u kome je lepota veoma poželjan kvalitet, da li postoji optimalna granica između minimalnog napora i opsesivne sujete?

Postoji deo mog bića – prilično tvrdoglav deo mene – koji želi da ujutru opere lice, nanese samo kremu sa zaštitnim faktorom i završi sa tim. To je isti onaj deo mene koji je, u paralelnom univerzumu, prestao da farba kosu i nosi isključivo praktičnu garderobu. Takva verzija mene izrazito ne voli, a verovatno čak i ne odobrava, preteranu sujetu. To dolazi do izražaja dok gledam određene beauty influenserke na TikTok-u. Nije u pitanju samo preterana količina šminke koju sve one nanose, već i činjenica da su tako mlade. One započinju sa čistim licem bez šminke i možete videti tonus i ten njihove kože, prelepu nijansu cveta breskve, koju će pokušavati da povrate tokom narednih decenija. Izgledaju prelepo. „Ostavi svoje lice na miru“, mrmljam u telefon. Zatim, kako video snimci odmiču: „U redu, dobro, to je lepo“, a zatim „Divno. Zaustavi se tu“. Međutim, nikada to ne urade. A to je granica preko koje sam nepopustljiva i baš svaki put pomislim: „O, Bože. Kako je moguće biti toliko sujetan?’

I sama sam prosečno sujetna, pa ipak sujeta, uključujući i moju ličnu, čini da se osećam nelagodno. Imam 57 godina, a potičem iz generacije za koju bi ideja da se smatrate ekstremno sujetnim – a kamoli da zarađujete ogromne svote od snimanja sebe kako tu naglašenu taštinu prikazujete u javnosti – bila nešto što bi izazivalo najveći blam. Kada je to sujeta postala roba? Naravno, lepota je oduvek uključivala dozu lukavstva i veštine, i naravno da smo znale da se potrudimo da izgledamo lepo kada je to trebalo, međutim smatram da smo takođe instinktivno razumele nešto prilično osnovno u vezi sa granicom između taštine i nesigurnosti. „Ona je sva nafrakana“, rekli bismo zajedljivo o nekoj jadnoj devojci – nije morao da bude razlog to što nam se šminka nije dopadala, već zato što smo bili svesni duševnog stanja koje se krije ispod toliko slojeva šminke, želje za reinvencijom koja je i bukvalno naslikana. Sve smo mi bile nesigurne mlade žene na ovaj ili onaj način, međutim naglašavati tu činjenicu nošenjem maske od šminke bilo je neprijatno. (Šminka je takođe označavala različite stvari. Imala sam 15 godina 1980. godine, decenije u kojoj se ona nosila manje kao predstava lepote a više kako bi signalizirala ozbiljnost u pokušaju da vaša maloletna persona po prvi put uspe da uđe u klub, ili, kasnije, da demonstrira moć i kompetenciju, nalik naramenici ili stiletto cipeli.)

Smatram da je lepota, kao i mnogo toga drugog, postala binarna: ili ste opsednuti ili previše zbunjeni da biste mogli da pratite korak. Dakle, ono što me sada interesuje je ta raskrsnica između sujete i pravilne nege. Deluje da je to izvodljiva mogućnost: ne odustati u potpunosti, ali ne biti ni toliko ludo opsednut kako ne biste na kraju bili trajno nezadovoljni svojim izgledom. Hteli to vi ili ne, svi smo mi u izvesnoj meri sujetni, čak i oni nenašminkani među nama, jer ima taštine i u tome da se prikažemo prirodnog izleda: to zahteva ogromno samouzdanje u svoj izgled. Žene koje odluče da ne nose kozmetiku uglavnom imaju dobar ten i pristojnu strukturu kostiju; pa je samim tim i manja potreba za ulepšavanjem. Ostatak nas oseća da smo usavršene uz malo pomoći. Međutim, postoji tako ogromna razlika između „malo pomoći“ i hiper-sujetnih beauty influensera, između online potrage za pristojnom noćnom kremom i bombardovanja sa hiljadu zbunjujućih opcija, tako da se mnogi osećaju kao izgubljeni u limbu. S jedne strane, tu je verodostojna šminka koja im je služila decenijama – možda nije baš „trenutno popularna“ (njihova ćerka, bez obzira na godine, verovatno neće tražiti da je pozajmi), ali u većoj ili manjoj meri svakako obavlja svoju funkciju. S druge strane, tu je hrabri novi svet beskrajnih lansiranja i tehničkih inovacija u kozmetici i nezi kože – ovo ‘must-have’ i ono ‘esencijalno’ i ova ‘lista čekanja’ – koji je stvorio pejzaž koji je toliko preteran, pretrpan i zbunjujući, tako čudnovato specijalizovan i otuđujući, da može delovati mnogo lakše i udobnije da se potpuno distancirate od svega toga.

Ono što ova brojna kategorija populacije želi jeste da budu sujetne, ali ne previše. Žele da budu svoje, ali diskretno ulepšane odnosno doterane, umesto da budu jedva prepoznatljive. One ili nemaju vremena ili nisu sklone da nanesu 35 proizvoda na lice. Ukoliko spadate u ovu kategoriju, glavna stvar koju treba znati je da vrlo malo može napraviti značajnu razliku, posebno ukoliko vam se ne dopada način na koji vaše lice stari. Nema potrebe da birate između jednog vida apsolutističkog puritanizma – „Više ne razumem ovaj svet lepote, pa zato ili neću koristiti ništa ili ću koristiti samo svoju staru braon olovku“ – i karikiranja: „Moram da naučim da sredim svoje lice onako kako to rade 22-godišnjakinje na društvenim mrežama.“ Nije to tako strašno kao što izgleda, i jako je važno da se ne osećate zlostavljeno zaobilaskom tog procesa. Moja mantra glasi da je nega kože ključna – u bilo kom uzrastu, a posebno za starije žene – a da je šminka sekundarna. Po mom mišljenju, najveća greška koju starije žene prave je zauzimanje nasumičnog pristupa po pitanju brige o svojoj koži, a zatim pokušavaju da to nadoknade nošenjem istovetne količine šminke kao kada su bile mlade (često koristeći i isti, tehnološki zastareo, set alata). Iskreno verujem u bolju negu kože i manje šminke, s’ tim da se u oba slučaja fokusiram na zaista kvalitetne proizvode, sa odličnim savremenim formulacijama koje je lako primeniti: ozbiljan serum i fantastična nova olovka za oči mogu zaista rezultirati efektom transformacije. To je pristup koji više liči na negu nego na sujetu, i to me čini srećnom.

INDIJIN ESENCIJALNI BEAUTY VODIČ

Sredstvo za čišćenje lica sa visokim učinkom
Testiram na desetine godišnje i imam mnogo favorita, ali se uvek vraćam Elemis Pro-Collagen Cleansing Balm. U njega vredi uložiti novac.
£48 (uk.elemis.com)

Fantastičan serum
Obožavam onaj sa vitaminom C, posebno Skinceuticals-ov legendarni C E Ferulic.
£165 (www.skinceuticals.co.uk)

Tečni piling
Svačija koža je drugačija, ali mislim da niko ne može pogrešiti sa
Alpha-H Liquid Gold.
£42.99 (uk.alpha-h.com)

Šminka prirodnog izgleda
Za kožu koja još uvek liči na kožu, kunem se u Erborian BB Crème,
dok kao podlogu volim Chanel i Charlotte Tilbury.
£41 (uk.erborian.com); www.chanel.com;
www.charlottetilbury.com

Foto: Erik Madigan Hech, Promo

Tekst: India Knight

Najnovije