Stručnjaci savetuju: kako ODMAH tretirati opekotine od sunca

Svi smo barem jednom osetili nelagodnost opekotina od sunca, bilo zbog činjenice da smo zaboravili kremu za sunčanje ili smo previše vremena proveli na otvorenom....

Ovog puta, otkrivamo vam savete stručnjaka za negu kože, koji će vam pomoći da odmah osetite olakšanje.

Uzmite lek protiv bolova

Pre svega, važno je znati da opekotine od sunca značajno povećavaju rizik od raka kože kasnije u životu, pa je krema sa zaštitnim faktorom ključna. Prema dermatolozima, ako je šteta već naneta, možete uzeti tabletu protiv bolova koja će smanjiti upalu. Ovaj savet možda neće biti potreban za rumenu kožu, ali je u nekim slučajevima definitivno neophodan.

Hladne obloge

U sledećem koraku moraćete da se pozabavite samim opekotinama. Nanesite hladne obloge da biste omekšali kožu i sledite savete dermatologa koji kažu da je važno da kožu ne isušite u potpunosti. Naravno, odmah nakon toga nanesite hidratantnu kremu da „zaključate“ sadržaj vode. Veoma je važno da pijete puno vode, jer su vaša tkiva takođe dehidrirana iznutra. Dermatolozi takođe savetuju svojim pacijentima da prekriju kožu gelom za hlađenje sa aloja verom.

Probajte koktel ... za negu kože

Još jedna tajna lečenja opekotina od sunca je koktel sastojaka za negu kože. Iako prvo možete započeti sa gelom od aloja vere, takođe je važno naneti med i ječam za umirenje, kao i cink za pospešivanje zarastanja i aktiviranje mikrobioma kože. Naravno, trebalo bi da se držite dalje od sunca, ali vitamin D  zapravo može biti koristan. Studija je pokazala da visoke doze vitamina D uzete jedan sat nakon opekotina od sunca mogu značajno smanjiti crvenilo, otok i upalu kože.

Okupajte se jabukovim sirćetom

Još jedan način lečenja opekotina od sunca je jabukovo sirće, koje smanjuje bol i sprečava pojavu neprijatnog ljuštenja. Nemojte ga nanositi direktno na kožu, jer kiselina koju sadrži može da izazove dalje nadraživanje oštećenog epitela. Prvo ga morate rastvoriti sa vodom ili primenite obloge napravljene razblaženim jabukovim sirćetom 15 minuta na pogođeno područje. Alternativno, možete se okupati jabukovim sirćetom. Odnosno, dodajte dve šolje u kadu i spremni ste.

Dajte koži vremena da se oporavi

Može biti primamljivo - i donekle zadovoljavajuće - ukloniti kožu dok se ljušti. Međutim, stručnjaci savetuju da se ne usuđujete, jer to može prouzrokovati ožiljke. Veoma je važno da opekotinama date vreme, a ako počnu da otiču ili se ljušte, odmah posetite stručnjaka koji će vam pomoći da rane zarastu kako biste izbegli oštećenje ili infekciju. Na kraju, vreme potrebno za zarastanje zavisi od nekoliko ključnih faktora: težine opekotine, lokacije opekotine, vašeg tipa kože i prethodnog izlaganja suncu. Međutim, svi stručnjaci se slažu da je opekotinama od sunca u proseku potrebno sedam do 10 dana da potpuno zarastu.

Pročitajte još

Pročitaj još