Šta su kiseline i kako se koriste?

Probudite kožu iz zimskog sna i pokrenite proces njenog obnavljanja pomoću adekvatnog odabira preparata za negu kože na bazi kiseline.

Uvrstiti kiseline u rutinu nege često može zvučati zastrašujuće, posebno ako imamo u vidu da je svet kozmetike poput lavirinta u kom je nekad nemoguće naći pravi put.

Nove kategorije proizvoda, teksture, sastojci i bujanje novih brendova svake nedelje čine odabir adekvatne kozmetike pravim izazovom. Ako se sećate časova hemije, sigurno ste upoznati sa skalom pH vrednosti. Po naučnoj definiciji, gomila kozmetičkih sastojaka koje možda ne smatrate kiselinama, poput vitamina C, zapravo se mogu kategorisati kao takve.

Najpoznatije su svakako alfa-hidroksi i beta-hidroksi kiseline (često navedene kao AHA i BHA), jer su one te koje pružaju benefite eksfolijacije po kom su kiseline u proizvodima za negu kože prepoznatljive. U stabilnim formulama, ova vrsta kiselina razređuje tečnost koja veže ćelije za površinske slojeve kože, omogućavajući odstranjivanje odumrlih ćelija. Ovaj proces pospešuje regeneraciju, što utiče na smanjenje bubuljica, zaglađivanje finih bora, pružajući blistav izgled kože. Prilično impresivno, zar ne?

Kao i uvek, s velikom moći dolaze i velike odgovornosti, te ćemo u daljem tekstu proći kroz mali vodič za kiseline, koji će vam odgovoriti na pitanja – kada i kako da koristite ove potentne sastojke.

Šta su kiseline?

Jednostavno rečeno – kiseline su sastojak u nezi kože koji se često koristi za eksfolijaciju. Kao što smo rekli, postoje dve glavne grupe kiselina – alfa-hidroksi (AHA) i beta-hidroksi (BHA). Obe grupe razgrađuju tečnost koja veže ćelije za površinske slojeve kože i kao rezultat toga dobijamo zaglađeniju i blistaviju završnicu. Kako kiselina razlaže poveznice između ćelija kože, hiljade ćelija otpada istog momenta. Ovaj proces može biti vidljiv i golim okom, u zavisnosti od jačine kiseline. Ako ste ikada primetili kako vam se koža peruta nakon hemijskog pilinga, onda ste uočili odumrle ćelije kože koje se odvajaju od površinskih slojeva.

Da li je bezbedno koristiti kiseline na koži

Kiseline koje se koriste za negu kože su blage i balansirane kako bi doprinele blistavosti kože kroz proces eksfolijacije. Takođe, većina kiselina dobija se iz prirodnih izvora, pa je, recimo, glikolna kiseline dobijena iz šećerne trske, dok je mlečna (lactic acid) kiselina dobijena iz mleka.

Blage kiseline deluju samo na površinskom sloju kože, pospešuju piling i postizanje blistavosti, te uglavnom ne zahtevaju da odležite izvesni period, i većina kiselina zapravo ne ljušti kožu. Jačina kiselina, u većini proizvoda za negu koji se primenjuju kod kuće, varira na skali između 0,01% i 30%, u zavisnosti od tipa kiseline i samog proizvoda. Za apsolutne početnike, preporuka je korišćenje blažih kiselina i slabijih koncentracija. Kako su kiseline generalno fotosenzitivne (neke manje, neke više), ukoliko ih nosite tokom dana, korišćenje SPF je vrlo poželjno, čak i obavezno.

Kako se koriste kiseline?

Kao uopšteno pravilo, trebalo bi uvek da testirate formulaciju na unutrašnjem delu podlaktice i sačekate između 24 i 48 sati kako biste videli reakciju kože na novi proizvod. Ako su proizvodi položili test, odvažite se na nanošenje kiseline na lice. Dok blago peckanje nije veliki razlog za brigu, bilo koju vrstu bola treba razumeti kao crveno svetlo.

Kada pronađete odgovarajuću kremu, serum ili masku na bazi kiseline, možete je koristiti jednom do dvaput nedeljno i videti kako vaša koža reaguje. Nakon toga, možete povećati učestalost korišćenja datog proizvoda. Bez obzira koju regiju kože tretirate ili koju vrstu kiseline koristite, ne zaboravite da nanesete bogat sloj kreme sa zaštitnim faktorom, posebno ukoliko kiseline koristite u okviru svoje jutarnje rutine. Čak i kada su kiseline samo deo večernje rutine nege, koža postaje osetljivija na sunce sledećeg jutra, te je ključno zaštiti se od štetnog uticaja sunčevog zračenja.

Kombinovanje kiselina

Pri kombinovanju kiselina, važno je imati na umu da se kiseline sa eksfolirajućim efektom kombiniju sa onima koje imaju hidrirajuća svojstva. Ako koristite dve različite kiseline sa eksfolirajućim efektom, preporuka je da obe budu blage, jer u suprotnom rizikujete preterano isušivanje kože. Kao generalno pravilo – AHA, BHA i retinol se ne koriste zajedno, jer su u pitanju eksfolirajući sastojci, koji pri kombinovanju mogu oštetiti kožu. Jače kiseline mogu se koristiti za piling i tretiranje ožiljaka od akni i hiperpigmentacije, a njihova primena se obavlja isključivo u okviru klinika, od strane profesionalaca.

Ne mešajte:

  • Salicilnu kiselinu sa bilo kojom drugom kiselinom istovremeno, jer može doći do jače iritacije
  • Glikolnu ili mlečnu sa askorbinskom kiselinom, jer može izgubiti svojstva pre nego što počne da deluje
  • Alfa-hidroksi kiseline i retinol

Tekst: Nataša Milošević
Foto: Pexel, Promo

 

 

Najnovije