Šta je tolerancija na kofein i kako utiče na organizam

Neko pije kafu radi ukusa, a neko je koristi kao neku vrstu “droge”, jer kofein savršeno podstiče nervni sistem, povećava efikasnost i koncentraciju.

Aktivna supstanca se nalazi ne samo u kafi, već i u čaju (u zelenom, uzgred, mnogo više nego u crnom), u gaziranim pićima, pa čak i u tamnoj čokoladi. Stručnjaci smatraju da je kofein odličan stimulans koji ima verovatnije više koristi od štete, ali to je sve dok ga ne počnemo zloupotrebljavati. Odrasloj osobi (bez hroničnih bolesti) se ne preporučuje konzumiranje više od 400 mg. kofeina, što je otprilike 4 šolje od 250 ml. U suprotnom, formira se tolerancija na kofein, odnosno da biste osetili efekat, morate povećavati i povećavati dozu, što može negativno uticati na zdravstveno stanje.

Kako kofein utiče na organizam?

Krvni pritisak i rad srca

Kofein podiže krvni pritisak, zbog čega se ljudima sa hipertenzijom ne preporučuje upotreba. Ali, ako vam se pritisak hronično spusti, šolja kafe će vas bukvalno „vratiti među žive“. Supstanca takođe utiče na srce: kofein stimuliše rad srčanog mišića, može povećati rad srca i čak u velikim dozama izazvati aritmiju.

Produktivnost

Ako znate da imate veliko fizičko opterećenje (bilo da se radi o treningu ili radu u bašti, što je sada relevantnije), šolja kafe neće biti suvišna. Činjenica je da kofein povećava produktivnost fizičkog rada i omogućava vam da se ne umorite duže.

Kognitivna funkcija

Protivnici upotrebe kofeina tvrde da je povećanje performansi samo placebo efekat, ali oni nisu u pravu. Mnoge kliničke studije dokazale su korisne efekte kofeina na rad mozga: povećava koncentraciju i budnost, poboljšava pamćenje i bori se protiv pospanosti.

Kako se formira kofeinska tolerancija?

Svi gore navedeni efekti upotrebe kofeina postepeno će izbledeti ako ga previše koristite. Kofein deluje blokirajući adenozinske receptore u mozgu, koji su odgovorni za promenu sna i budnosti. Kada se molekuli adenozina ne vežu na odgovarajuće receptore, u mozgu se oslobađaju hemikalije koje su odgovorne za sve efekte navedene u prvom delu članka.

Šta se dalje dešava? Naše telo je mnogo pametnije nego što smo mislili i pokušava da održi ravnotežu u svemu. Što više pokušavamo da blokiramo adenosinske receptore preko kofeina, više adenozina on proizvodi. A taj proces je beskrajan. Jednostavno rečeno, ako ste u početku za visoku produktivnost konzumitali samo jednu šoljicu kafe na dan, onda će vam za samo nekoliko nedelja biti potrebne dve. Nakon nekog vremena nakon dve šoljice kafe nećete primetiti bilo kakve efekte.

Dakle, postoji tolerancija na kofein. Tolerancija na kofein može se smanjiti smanjenjem količine konzumirane supstance. Na isti način na koji se telo prilagodilo, na primer, na 3 šolje dnevno, tako će se i naviknuti na jednu. Ali ovde je važno shvatiti da ako ste ljubitelj kafe, možda ćete doživeti povećanu pospanost, smanjene performanse i umor. Stoga je bolje ne sprovoditi postupak smanjenja konzumacije kofeina kada projekti i rokovi gore na poslu. Za postepeno smanjenje kofeina biće vam potredno minimum dve nedelje i ovo je vredno zapamtiti.

Najnovije