3 razloga da u ishranu uvrstite tamnu čokoladu ako želite da smršate

Zbog hranljivih sastojaka i elemenata u tragovima, tamna čokolada važi za jednu od najzdravijih namirnica.

Brojna istraživanja tvrde da upotreba tamne čokolade stimuliše rad srca, pojačava aktivnost mozga i zaustavlja upalne procese u telu. Zbog ovih karakteristika, nutricionisti su tamnu čokoladu jednoglasno proglasili superhranom, što je mnoge nateralo na pitanje: može li nam takođe pomoći u procesu gubitka kilograma?

Kako se ispostavilo, čokolada ima brojne takve prednosti.

Jedna od poznatih zdravstvenih prednosti tamne čokolade je da ona poboljšava osetljivost na insulin. Konzumiranjem tamne čokolade, snižava se nivo insulina u krvi, što bi takođe moglo pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. Nedavna istraživanja pokazuju da čokolada može efikasno da se bori protiv gladi. Naučnici veruju da ukus, pa čak i miris tamne čokolade, može pomoći nižim nivoima grelina, hormona gladi. Takođe, ovaj proizvod podstiče brzu sitost, što takođe pomaže u borbi protiv opsesivne gladi.

Svi već odavno znaju kako čokolada utiče na naše raspoloženje. Studije su pokazale da ova superhrana smanjuje verovatnoću depresivnih simptoma za 57%. Samo 40 grama tamne čokolade dnevno je dovoljno da značajno smanjite nivo stresa za dve nedelje. To znači da ćete biti manje skloni kompulsivnom prejedanju i, kao rezultat, naglom povećanju težine.

Međutim, uz sve prednosti tamne čokolade za gubitak kilograma, ne treba je zloupotrebljavati, jer je to visokokalorični proizvod koji sadrži prilično puno masti. Preporučujemo ne samo da je koristite umereno, već i pažljivo pristupite izboru u prodavnici. Vredno je razmotriti opcije sa minimalno dodatim šećerom i najmanje 70% kakaa u sastavu.

 bazaar.ru

Najnovije