6 razloga da počnete da pijete čaj od mente

Kombinujemo ukusno i korisno.

1. Blagotvorno deluje na probavni sistem

Menta može sprečiti nadimanje i poboljšati probavu. Nedavna istraživanja pokazala su i da ekstrakt mente opušta organe i ublažava bol i grčeve. Ispitanici su primetili da su se posle 4 nedelje uzimanja mente, simptomi probavnih smetnji smanjili za oko 40%. Pored toga, kapsule peperminta sprečavaju mučninu kod onih koji se podvrgavaju hemoterapiji, ali za sve koji mučninu dožive iz drugih razloga, pepermint će biti od velike koristi.

2. Smanjenje glavobolje i migrene

Pošto menta opušta mišiće i oslobađa napetost, ona vam može biti verni pomoćnik u borbi protiv nekih vrsta glavobolje. Najsigurnije je utrljati ulje mente. Za sve koji pate od niskog krvnog pritiska, čaj od mente je odlično rešenje.

3. Doza energije

Istraživanje je pokazalo da čaj od mente može pozitivno uticati na nervni sistem, povećati nivo energije i sprečiti dnevnu pospanost.

4. Pomoć u gubljenju kilograma

Čaj od mente ima osvežavajući slatki ukus, bez kalorija i kofeina. Osim toga, menta može malo smanjiti apetit, što je važno u borbi protiv viška kilograma.

5. Poboljšanje koncentracije

Za one koji imaju poteškoće u koncentraciji, menta će biti nezamenjivo pomagalo. Pepermint takođe ima pozitivan uticaj na pamćenje i brzinu reakcije.

6. Borba protiv bakterijskih infekcija

Pepermint se može koristiti za borbu protiv određenih bakterija, uključujući Staphilococcus aureus, Salmonella i Listeria. Menta sprečava rast mikroorganizama, a takođe je sposobna da delimično dezinfikuje usnu šupljinu i blagotvorno deluje na disanje.

foto:bazaar.ru

Najnovije