Harper's Bazaar Srbija

9 lakih koraka da povećate motivaciju i želju za vežbanjem

Ponekad je teško sebe motivisati i početi sa vežbanjem, bez obzira da li smo napravili pauzu u fizičkoj aktivnosti ili tek želimo da počnemo da radimo na svojoj kondiciji i vodimo brigu o zdravlju. Svi smo imali dane kada je odlazak u teretanu ili trčanje poslednja stvar koju želimo da uradimo. Ali uz pravilnu aktivnost i neke motivacione savete stručnjaka, održavanje kondicije može postati mnogo prijatnije nego što mislite…

Davanje prioriteta svom zdravlju i fitnesu je toliko važno. Ne samo da će vam aktivna aktivnost pomoći da održite zdravu težinu i da se osećate dobro, pružajući vam endorfin koji podiže raspoloženje, već je i bitan način da zaštitite svoje telo sa godinama. Istraživanja pokazuju da kako starimo, mišićna masa se prirodno smanjuje, a žene imaju veći rizik od gubitka koštane mase. Međutim, ako ostanete aktivni, to vam može pomoći.

1. VODITE FITNES DNEVNIK I PRATITE SVOJ NAPREDAK

Vođenje dnevnika vežbanja omogućava vam da vidite napredovanje svake nedelje i pruža vam trenutnu motivaciju za vežbanje. Ako se vaš napredak čini presporim i u iskušenju ste da odustanete, pročitajte ponovo kroz svoj dnevnik.

Bilo da se radi o vašem broju koraka, broju trčanja ili trajanju časa joge, zapisivanje ga čini još stvarnijim i omogućava vam da vidite dokle ste stigli. Takođe možete pratiti svoje treninge pomoću neke od aplikacija za vežbanje koje se mogu povezati sa vašim fitnes tracker -om. Zatim možete lako pregledati aplikaciju kako biste razmišljali o svom napretku iz nedelje u nedelju. Na početku, ukoliko ne vidite napredak, ne očajavajte, jer nismo mašine. Treba biti strpljiv i uporan.

2. VEŽBANJE U DRUŠTVU JE STIMULATIVNO – ČAK I VIRTUELNO

Pokrenite WhatsApp grupu sa prijateljima kako biste jedni drugima bili podrška. Na početku svake nedelje možete ih pozvati radi motivacije za trening ili nekim drugima danima kada vam se ne radi.

Dodajte prijatelje i članove porodice koji su takođe u misiji da budu u formi i recite jedni drugima šta planirate da uradite ili šta ste uradili. Ako vam prijatelj kaže da ide ujutro na šetnju od 5 km, možda ćete biti spremniji da to i vi učinite. Jednako tako, ako kažete prijateljima da uveče planirate da podižete tegove, razočaraćete se više ako to i  ne učinite. Istraživanja sugerišu da smo pod uticajem ponašanja osoba koje vežbaju. Studija iz 2016. pokazala je da osobe sa viškom kilograma gube više na težini ako provode vreme sa svojim prijateljima u fitnesu.

3. MUZIKA INSPIRIŠE

Muzika vam može odvratiti pažnju dok se znojite, ali za još veći poticaj odaberite brze, dinamične pesme. Naučnici su otkrili da bi dodavanje snažnog ritma, poput brze muzičke numere, moglo da inspiriše ljude da i sami ubrzaju ritam. Na taj način ćete početi da vežbe povezujete ne samo sa lepim uspomenama, već i sa vežbama. One će pokrenuti lepa sećanja povezana sa osećajem smirenost i usredsređenog. Postoji mnogo besplatnih mrežnih alata koji će vam pomoći da napravite listu pesama istog tempa.

4. UDOBNA I MODERNA SPORTSKA OPREMA

Vreme je da se počastite novim komadom odeće za fitnes. Ne postoji ništa poput lepe sportske odeće koja održava motivaciju za vežbanje.

Kada se odlučujete za novi komplet, uverite se da je udoban i da dobro stoji. Ako se ne uklapa baš, bićete manje motivisani da vežbate u tome. Najgore što možete da uradite je da izađete u šetnju ili trčanje u helankama koje klize. Jednako tako, neverovatno je nositi sportski grudnjak koji ne drži grudi na mestu. Odgovarajuća obuća je takođe ključna. Niko ne želi da ode u šetnju ili da trči u neudobnim patikama. Zato, o tome posebno vodite računa, kako vam to ne bio bio izgovor da odustanete od treninga. Znači, pre svega, udobnost i komfor, ali i moda! Jer šta ima lepše i stimulativnije nego kad smo zadovoljni svojim izgledom, bez obzira gde se nalazimo.

5. ZAGREVANJE JE KLJUČNO

Pravilno zagrevanje i hlađenje tela znači da je manja verovatnoća da ćete se kasnije povrediti ili razboleti. To je posebno važno kada je hladno vreme. Iz razloga što će vam se mišići stegnuti i biti manje elastični, što može povećati rizik od povreda tokom vežbanja. Istezanje za trkače je posebno važno. Uvek uključite nekoliko vežbi istezanja u svoju rutinu najmanje pet minuta pre i posle treninga.

6. FITNES KANALI NA YOUTUBE-U SU KORISNI

Ako vam je dosadno da hodate radi mršavljenja ili vam nedostaje motivacije u teretani, vreme je da se obratite YouTube -u i pronađete fitnes inspiraciju za novu rutinu vežbanja na mreži koje možete raditi iz udobnosti svog doma. Niste sigurni odakle početi? Jednostavno potražite vrstu vežbe koju želite i koliko vremenski da traje. Na primer, 20-minutni početnički trening sa tegovima.

7. ZADAJTE SEBI FITNES IZAZOV

Postavljanje cilja često je velika motivacija da se ljudi pokrenu i sebi dokažu da ono što smisle i mogu da ostvare. Ovo je odličan način za motivaciju, a još bolje je ukoliko to radite sa svojim prijateljem, jer se na taj način međusobno inspirišete i takmičite. Izazov iliti cilj može biti krakoročan i dugoročan, u zavisnosti od vaše procene koliko vam je potrebno vremena da željeno ostvarite.

8. TRČANJE ILI VOŽNJA BICIKLA SA PAUZAMA

Neki od najboljih treninga su oni koji se mogu završiti na nekom zabavnom mestu, što se odnosi na fizičke aktivnosti poput pešačenja, trčanja ili vožnje bicikla. Zapravo, planiranje destinacije, poput omiljenog kafića ili klupe u parku, gde predahnuti zaista može da bude više nego stimulativno. To može postati tradicija, a onda je vežbanje samo deo dnevnog uživanja.

9. SMANJITE JUTARNJE ODLUKE

Želite da vežbate ujutru? Zatim pripremite odeću za vežbanje prethodne noći. Donoseći manje odluka tokom dana, moći ćete da zadržite snagu volje u trenucima kada vam je najpotrebnija – poput izlaska iz toplog kreveta u jutarnju šetnju. Joga za početnike ili pilates su dobar izbor jer takođe pomažu u podizanju nivoa energije.

Fotografije: Pexels

Najnovije