Čak i Beyoncé ima insomniju: Otkrivamo 7 trikova za najbolji san ikad

Uvek je lepo čuti da su i poznate ličnosti osobe od krvi i mesa (kao da to inače ne znamo, ali dobro de) jer nam se tako problemi sa kojima se zajedno suočavamo čine manje strašnim. Nesanica, na primer, nešto je što pogađa baš sve ljude koji naporno i konstantno rade, te je tako i slavna pevačica jedna od njih. Beyoncé je u septembarskom broju 2021. godine krasila naslovnu stranu našeg magazina, u kom je otkrila da se gotovo polovinu svog života, usled brojnih turneja i zatrpanog rasporeda, bori sa insomnijom, što samo potvrđuje da način života i te kako utiče na (zdrav) san. 

Istraživanja su pokazala da čak 30% odraslih (i 48% starijih) ima nesanicu, s tim da žene imaju 40% veće šanse da se suoče sa problemima sa spavanjem. Ozbiljnost insomnije je tolika da ju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila epidemijom javnog zdravlja. I baš zato što je nedostatak sna jedan od najčešćih zdravstvenih problema, neophodno je posvetiti mu više pažnje. 

Šta je insomnija?

Nesanica može da označava više stvari, ali uglavnom se odnosi na bilo koju vrstu problema sa spavanjem zbog kog vaše telo ne dobija onoliko sna koliko mu je potrebno. Nesanica može da označava problem sa uspavljivanjem ili ostajanjem u snu, često buđenje ili pak prerano buđenje. Najčešće je kombinacija svega navedenog. 

Insomnija može biti i dijagnoza, odnosno poremećaj koji prati određena klinička slika. Poremećaj u odnosu na simptome razlikuje se po tome što se problem sa spavanjem javlja najmanje tri noći nedeljno, najmanje tri meseca i ukoliko izaziva uznemirenost i druge probleme psihičke prirode. 

Kako da znate da imate insomniju?

Ukoliko ne možete da zaspite ili se budite ranije nego što bi trebalo; ukoliko ste hronično umorni i ne možete da se koncentrišete, razdražljivi ste i imate glavobolju. 

Odrasla osoba bi trebalo da zaspi u roku od 10-20 minuta, a ukoliko se probudite u toku noći, “pauza” ne bi trebalo da bude duža od 30 minuta. Takođe, ukoliko ste odmorni kada se probudite i osećate se dobro, to znači da je vaš san bio kvalitetan. 

Ukoliko vam pak treba više od 20 minuta da zaspite, budite se više puta u toku noći i ostajete budni više od 30 minuta, a nakon 7-8 sati spavanja i dalje niste odmorni, naprotiv, možda bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom o potencijalnom poremećaju spavanja. 

Kako da sebi obezbedite kvalitetniji san?

  • Izbegavajte kofein nakon podneva, dakle, kafu i bilo koje druge namirnice koje ga sadrže (od gaziranih pića, preko zelenog čaja, pa sve do čokolade).
  • Izbegavajte izlaganje ekranima telefona, laptopa ili televizora neposredno pre spavanja ili u toku noći kada se probudite. Uspavajte se knjigom ili meditacijom. 
  • Uspostavite i pridržavajte se plana spavanja – lezite u krevet uvek u isto vreme i budite se uvek u isto vreme. 
  • Radite na oslobađanju od stresa koji se pokazao kao uzrok broj 1 za nekvalitetan san – meditiranjem, vežbanjem, terapijom ili bilo kojim drugim opuštajućim ritualom.
  • Imajte na umu da krevet služi samo za spavanje i seks (koji je takođe važan za kvalitetan san). Mozak mora da zna da je, kada ste u krevetu, vreme za spavanje, zato sve druge aktivnosti obavljajte tamo gde im je mesto (mislimo na rad, jelo, pa čak i gledanje filmova).
  • Isprobajte aromaterapiju – ulje lavande pokazalo se kao zaista umirujuće i opuštajuće, bez obzira na to da li ga nanosite na jastučnicu ili difuzerom raspršujete po celoj spavaćoj sobi. 
  • Otkrijte šta za vas radi, a šta ne – ovi saveti mogu biti dragoceni za vas, ali isto tako neki možda neće naići na odobrenje vašeg organizma. Svako telo je drugačije – otkrijte šta je vašem neophodno. 

Foto: Profimedia

 

Najnovije