Harper's Bazaar Srbija

Lek protiv starenja: šta je glutation

Sve što treba da znate o moćnom antioksidansu.

Sve više se govori o prednostima antioksidanata. Ove supstance se aktivno bore protiv slobodnih radikala, štite ćelije tela od oštećenja, sprečavaju razvoj oksidativnih i upalnih procesa, usporavaju starenje i štite od štetnih efekata ultraljubičastih zraka. Postoji mnogo antioksidanata i svi oni obavljaju gore navedene funkcije sa različitim stepenom efikasnosti. Jedan od najmoćnijih je glutation.

Glutation se sastoji od tri aminokiseline – cisteina, glicina i glutamina – i naše telo ga prirodno sintetiše. Sa godinama (tačnije, posle 20 godina) sinteza ovog antioksidansa počinje da usporava, povećava se oksidativni stres i pokreću aktivni procesi starenja. Glutation je posebno dobar u borbi protiv vidljivih znakova starenja: hidrira kožu, štiti je od svih vrsta oštećenja, daje joj ravnomernu boju i sjaj i sprečava pojavu bora.

Sposobnost da ostanete mladi nije jedina prednost glutationa. Takođe pomaže u jačanju opšteg imuniteta i sprečavanju hroničnih bolesti (posebno kardiovaskularnih i dijabetes melitusa tipa II). Pored toga, neke naučne studije su otkrile antikancerogena svojstva antioksidansa, međutim, ovo pitanje zahteva dalje proučavanje.

Glutation je najefikasniji u borbi protiv starenja kada se daje intravenozno ili uzima u obliku dijetetskih suplemenata, ali za to je potrebna konsultacija lekara. Iako se glutation prirodno nalazi u telu, uzimanje pogrešnog dodatka može izazvati brojne neželjene efekte.

Najlakši i najsigurniji način da povećate nivo glutationa u svom telu je da budete pažljivi u vezi sa određenom hranom u vašoj ishrani. Dakle, da biste izbegli nedostatak glutationa, morate da konzumirate:

– hranu bogatu sumporom. To je uglavnom meso, riba i živina, ali postoje i biljne namirnice kojima se može nadoknaditi ovaj element – povrće (posebno brokoli i karfiol), orasi i mahunarke. Sumpor je neophodan za sintezu glutationa i drugih važnih supstanci u telu.

– hrana bogata vitaminom C. Vitamin C ne utiče direktno na proizvodnju glutationa, međutim, budući da je jednako moćan antioksidant, sprečava njegovu oksidaciju.

– hrana bogata selenom. To su brazilski orasi, morski plodovi, žuta tuna, ostrige, pileći file, pileća jaja, heljda, laneno seme i šitake pečurke.  

Pored toga, količina i kvalitet sna su važan faktor za održavanje normalnog nivoa glutationa. Hronični nedostatak sna može dovesti do poremećaja u sintezi glutationa, što dovodi do debljanja i pogoršanja kožnih problema.

Najnovije