Harper's Bazaar Srbija

Ovaj sastojak eliminiše unos kalorija

Niskokalorijski zaslađivači doprinose povećanju apetita i uzrok su pojave niza bolesti poput karcinoma i dijabetesa. Ove zablude mogu se pronaći na brojnim portalima i u medijima, ali nisu tačne.

Pre nego što se bilo koji aditiv odobri za svakodnevnu upotrebu, detaljno se istražuje. Ispitivanja proveravaju na koji način oni utiču na naše varenje, kako se akumuliraju i da li izazivaju zavisnost. Kada se utvrdi da dodaci hrani i piću nisu štetni po naše zdravlje, tek onda sa sigurnošću se odobrava njihova upotreba.

Ne utiču na nivo šećera u krvi

Za razliku od običng šećera, niskokalorijksi zaslađivači proizvode sladak ukus bez ikakvog uticaja na nivo šećera u krvi. Time predstavljaju idealno rešenje za ljude sa dijabetesom ili poremećenom tolerancijom na glukozu.

Eliminišu ili znatno smanjuju unos kalorija

Iako se niskokalorični zaslađivači ponekad smatraju modernim sastojcima, činjenica je da se koriste već više od jednog veka. Zbog svoje visoke moći zaslađivanja, a malom količinom energije, niskokalorijski zaslađivači imaju veliku prednost kao dodaci hrani i piću, jer eliminišu ili znatno smanjuju unos kalorija.

Ne utiču na metabolizam

Bilo da se koriste samostalno ili u kombinaciji, niskokalorijski zaslađivači ne utiču na naše varenje i nisu štetni po naše zdravlje. Mešanjem različitih zaslađivača samo utičemo na kvalitet slatkoće i na koji način će se on osećati u ustima. Time možemo doprineti da sladak ukus bude bogatiji i sličniji običnom šećeru.

 

Tekst: Promo

Foto: Promo

Najnovije