Prolećna wellness ishrana: Namirnice koje obnavljaju telo i um

Ishrana, kada je birana pažljivo, može biti najnežniji oblik samopomoći

Prolećna wellness ishrana: Namirnice koje obnavljaju telo i um
Prolećna wellness ishrana: Namirnice koje obnavljaju telo i um

Proleće donosi svetlost, pokret i novu energiju. To je i pravo vreme da se uskladimo sa prirodom — kroz namirnice koje osnažuju, pročišćavaju i postavljaju temelje zdravlja za mesece koji dolaze. Nakon zime, tokom koje je ishrana često teža i bazirana na kaloričnijim obrocima, organizmu je potrebno osveženje.

Umor, usporen metabolizam i pad imuniteta česti su pratioci hladnih dana, a prva linija oporavka krije se upravo na tanjiru. Predstavljamo vam prolećne saveznike zdravlja: sezonske namirnice koje podstiču detoksikaciju, vraćaju energiju i doprinose boljem opštem stanju tela i uma.

Zelene namirnice: Prirodna terapija za regeneraciju

U proleće zeleno povrće dostiže svoj vrhunac – i u ukusu, i u nutritivnoj vrednosti. Hlorofil, pigment koji daje biljkama zelenu boju, istovremeno ima moćno dejstvo na ljudski organizam – potpomaže čišćenje jetre, obnavlja krvnu sliku i doprinosi boljoj oksigenaciji ćelija.

Prolećna wellness ishrana Namirnice koje obnavljaju telo i um
špargle spanać artičoka
  • Špargla – Deluje kao prirodni diuretik, podstičući izbacivanje viška tečnosti i toksina iz organizma. Pored vitamina A, C i K, špargla sadrži i folnu kiselinu, važnu za funkciju ćelija i zdravlje nervnog sistema. Njen blag ukus i nežna tekstura čine je idealnim dodatkom salatama, rižotima i prolećnim supama.
  • Spanać – Osim što je bogat gvožđem i magnezijumom, sadrži i lutein i zeaksantin — antioksidanse koji štite oči i podržavaju zdravlje kože. U sirovom obliku, spanać je osvežavajući dodatak smoothiejima, dok kratko blanširan postaje lagan i ukusan prilog.
  • Artičoka – Već vekovima se koristi u prirodnoj medicini zbog svog blagotvornog delovanja na jetru. Cinarin, bioaktivni sastojak artičoke, stimuliše proizvodnju žuči i olakšava razgradnju masnoća. Osim toga, artičoke sadrže inulin — prebiotik koji hrani „dobre“ crevne bakterije i doprinosi zdravlju digestivnog trakta.

Sezonsko voće: Prirodni eliksiri vitalnosti

Prolećno voće ne donosi samo boje i mirise — ono je koncentrat esencijalnih vitamina, minerala i antioksidanasa koji revitalizuju organizam na ćelijskom nivou.

Prolećna wellness ishrana Namirnice koje obnavljaju telo i um
kivi jagode babarbara
  • Jagode – Ove sitne crvene bobice pravi su rudnik vitamina C, koji učestvuje u proizvodnji kolagena, štiti ćelije od oksidativnog stresa i podstiče regeneraciju tkiva. Jagode takođe sadrže antocijanine – pigmente sa snažnim antiinflamatornim dejstvom, korisnim kod problema sa cirkulacijom.
  • Kivi – Njegova kiselo-slatka pulpa krije gotovo dvostruko više vitamina C od narandže. Osim toga, kivi sadrži i enzim aktinidin, koji olakšava varenje proteina i pomaže kod nadimanja. Preporučuje se konzumacija sa svežom korom, naravno dobro opranom, jer je upravo u njoj koncentrisan deo vlakana i antioksidanasa.
  • Rabarbara – Iako se koristi kao voće, rabarbara je zapravo povrće. Njene crvenkaste stabljike sadrže vlakna koja podstiču rad creva, a njen izrazito kiseo ukus savršeno se slaže sa prirodnim zaslađivačima u zdravim desertima. Bogata je kalcijumom i vitaminom K, važnim za zdravlje kosti.

Aromatično bilje: Diskretna snaga prirode

Dodavanje svežih biljaka jelima ima višestruki efekat — osim ukusa i mirisa, donose i brojne zdravstvene prednosti.

Prolećna wellness ishrana Namirnice koje obnavljaju telo i um
peršun korijander bosiljak
  • Peršun – Mnogo više od dekoracije, peršun je moćan izvor vitamina C, čak i bogatiji od limuna. Takođe je poznat po svojim blagim diuretičkim svojstvima, što ga čini korisnim kod zadržavanja vode i otoka. U narodnoj medicini koristi se i za osveženje daha i podršku bubrezima.
  • Korijander – Njegov specifičan, citrusni miris nije po svačijem ukusu, ali korijander poseduje izuzetnu moć detoksikacije, posebno kada je reč o eliminaciji teških metala poput žive i olova. Listovi su odlični za sveže salate, a semenke se koriste i kao začin u kuvanim jelima.
  • Bosiljak – Osim što umiruje varenje, bosiljak ima i adaptogeno dejstvo — pomaže telu da se lakše izbori sa stresom. Njegova esencijalna ulja poseduju antibakterijska svojstva, dok njegov osvežavajući ukus oplemenjuje sve — od salata do hladnih napitaka.

Semenke i orašasti plodovi: Mala zrna velike snage

Ove sitne, često zanemarene namirnice, sadrže impresivan nutritivni profil. Njihova konzumacija umereno, ali redovno, predstavlja jedan od najjednostavnijih načina da se organizam opskrbi zdravim mastima, proteinima i mineralima.

Prolećna wellness ishrana Namirnice koje obnavljaju telo i um
chia semenke
badem
semenke bundeve
  • Chia semenke – Kada dođu u kontakt s tečnošću, formiraju gel sličan pudingu, što ih čini odličnim za doručke koji duže zasićuju. Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i podržavaju rad srca.
  • Bademi – Pored vitamina E, koji deluje kao prirodni antioksidans, bademi su i dobar izvor biljnih proteina i kalcijuma. Njihova konzumacija utiče na stabilizaciju nivoa šećera u krvi i doprinosi osećaju sitosti bez osećaja težine.
  • Semenke bundeve – Često zanemarene, a izuzetno bogate cinkom — mineralom ključnim za imunitet, reproduktivno zdravlje i regeneraciju kože. Takođe sadrže triptofan, aminokiselinu koja pomaže u proizvodnji serotonina i podržava bolji san.

Superhrana: Koncentrisana energija iz prirode

Kada je telu potrebna dodatna snaga, pojedine namirnice iz sveta superhrane deluju kao prirodni pojačivači energije.

Prolećna wellness ishrana Namirnice koje obnavljaju telo i um
djumbir
polen
spirulina
  • Spirulina – Ova plavozelena alga sadrži više proteina po gramu nego meso, a tu su i gvožđe, vitamini B grupe, kao i snažni antioksidansi poput fikocijanina. Posebno je korisna za osobe koje su sklone anemiji ili su izložene visokom fizičkom i mentalnom naporu.
  • Polen – Proizvod vrednih pčela, ali i snažan prirodni adaptogen. Sadrži preko 250 biološki aktivnih supstanci koje stimulišu imunitet, jačaju metabolizam i pospešuju obnovu ćelija. Može se konzumirati sa jogurtom, u smutijima ili posipan preko salata.
  • Đumbir – Nezamjenjiv saveznik varenja, đumbir je poznat i po svojoj sposobnosti da ubrza cirkulaciju, ublaži mučninu i osveži telo. Njegovo protivupalno dejstvo koristi se i kod bolova u mišićima, a svež, u obliku čaja ili dodatka jelima, pruža pravi energetski podsticaj.

Proleće je mnogo više od prelaska iz jedne sezone u drugu — to je prilika za svesnu obnovu, povratak balansu i stvaranje temelja za zdraviju svakodnevicu. Uključivanjem ovih namirnica u ishranu ne ulažete samo u svoje telo, već i u vitalnost, jasnoću uma i unutrašnji mir. Jer ishrana, kada je birana pažljivo, može biti i najnežniji oblik samopomoći.

Pročitajte i Šta da jedete kada ste pod stresom

Foto: Pexels

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.