Harper's Bazaar Srbija

Savršena figura do leta: kako do svakodnevnog bavljenja sportom

@BELLAMICHLO

Dva meseca nas dele od leta – i ovo je sjajan razlog da počnete da pripremate figuru za sezonu plaža ili bazena.

Štaviše, ovo je odličan razlog da postanete otporniji, zdraviji i fleksibilniji, a telo će vam biti zahvalno na tome. Da biste to uradili, uopšte nije potrebno da se mučite iscrpljujućim vežbama – dovoljno je da radite barem malo svaki dan, a onda rezultate nećete dugo čekati.  

Planirajte svoje vreme

Da ne bi bilo izgovora, odvojite posebno vreme za trening. Ako koristite dnevni planer ili planirate dan u elektronskom kalendaru, dodajte sport svakodnevnoj rutini. Ovo će otežati propuštanje vežbanja. Pored toga, kada imate jasan plan pred očima, sve se radi brže i efikasnije.

Ne preterujte

Što češće vežbate, treninzi bi trebali biti kraći. Sasvim je normalno ići u teretanu dva puta nedeljno, sve dok su vaši treninzi efikasni, pravilno se hranite i u skladu sa tim odmarate. Ali takođe je sasvim u redu da svakodnevno malo vežbate. Ako prevaziđete svoje mogućnosti, ozbiljno rizikujete da povredite svoje telo. U najboljem slučaju, imaćete samo upalu mišića, koje ćete morati da se rešite u narednim danima.

@SNEJANAJENS

Ne pravdajte se i zabavite se

Vežbanje ne treba shvatiti kao obavezu. Kad nešto doživljavamo kao posao ili obavezu, obično pronalazimo razne izgovore – „Teretana je predaleko“, „Ne mogu da priuštim članarinu u teretani“ itd. Da li je vaša teretana predaleko? Bavite se sportom kod kuće. Previše skupo? Potražite jeftinije, potražite promocije/popuste ili pronađite posao koji uključuje članstvo u teretani (ima ih više nego što mislite). Za sve postoji rešenje.

Ne bojte se da pitate za savet

Ako sport uključujete u svoju rutinu, ne plašite se da potražite savet od iskusnijih u ovoj oblasti. To može biti prijatelj koji se već duže vreme bavi sportom ili trener u teretani. Pored toga što može da predloži koje vežbe je najbolje raditi i kako, možete pronaći istomišljenike – a zajedno je lakše uključiti se u redovne aktivnosti. 

Najnovije