Harper's Bazaar Srbija

Svi razlozi zbog kojih se nagrađujemo hranom

Pokušaj gubitka kilaže ili debljanja za mnoge ljude je težak i u nekim slučajevima psihološki bolan proces. To je zato što je promena navika koje smo usvojili prilično složena stvar i zahteva vreme prilagođavanja.

Međutim, da li ste ikada razmišljali o svojim prehrambenim navikama? Odnosno, nagrađujete li se hranom, posle izuzetnog dostignuća koje ste postigli tokom dana? Slično tome, da li se izgladnjujete ako je nešto pošlo po zlu i niste se pridržavali propisane dijete?

Ako smo vam dali povod za razmišljanje, onda ste verovatno već jednom doživeli sličan događaj. Ali šta je odgovor na ova do sada neobjašnjiva ponašanja?

Korak 1

Krenimo od osnova. Kao što je najvažnije, prihvatimo sebe. Prihvatanje podrazumeva oslobađanje od svega što nas drži „zarobljenima“ i ugnjetava, mnogo puta a da toga nismo svesni. Kako možemo da rastemo i evoluiramo? Kroz prihvatanje naših emocija, čak i najnegativnijih. Strah, zbunjenost, bes, očaj, umor su takođe u programu.

Prestanimo da se ograničavamo, prestanimo da živimo u „kalupima“, ne postajmo ničije marionete. Živimo vrlo jednostavno, kako želimo, jer se osećamo srećno i sito.

Korak 2

Nagrada hranom u nekoliko slučajeva krije razne mentalne nedostatke. Moguće je da zabranjujemo svom telu da konzumira određenu hranu, kažemo “ne” našim najdubljim željama i “pokrivamo” ih na svaki mogući način. Dakle, u nekom trenutku se izdržljivost završava, strpljenje nije dovoljno i bukvalno smo na granici. Odatle počinju poteškoće. Postajemo emocionalno ranjiviji i tražimo zadovoljstvo i uživanje. Međutim, čak i u ovom slučaju mi to sebi ne nudimo. Posle iscrpljujuće dijete i uspevanja da u velikoj meri smanjimo dnevni unos kalorija, tek tada pribegavamo nagrađivanju. Čujemo kako nam telo „govori“ da mu treba hrana i ne radimo apsolutno ništa. Ovo je krajnja kazna. To je nešto što bi trebalo da izbegavamo na svaki način, ali to još uvek nismo duboko razumeli.

3. korak

Da li ste se ikada zapitali šta je to hrana ili šta znači dijeta? Hrana je sredstvo za naše preživljavanje, a ne nagrada koju treba dobiti nakon pohvalnog ponašanja. Hrana je neophodna za čoveka i za pravilno funkcionisanje organizma i ni u kom slučaju se ne sme poistovećivati sa bilo kojim sredstvom kažnjavanja ili nagrade.

“Koren zla“ leži u vašem psihološkom nedostatku, u dubljoj nesigurnosti koju imate prema sebi i svom telu. Ne dozvolite nikome ili bilo čemu da se osećate neadekvatno, jer to jednostavno niste. Ne upoređujte se sa modelima i lepim, možda nestvarnim figurama koje se neprestano predstavljaju na Instagramu, jer je photoshop ponovo učinio svoje „čudo“.

Jedinstveni ste, posebni, divni i morate imati samopouzdanja, morate se brinuti o sebi na svaki mogući način i u svakoj prilici koja vam se pruži. Uživajte u životu, svakog minuta, svakog trenutka i u svakom zalogaju.

Na kraju krajeva, čarolija je verovati u sebe. Ako to možete, onda možete sve. 

foto:Pinterest

Najnovije