5 pravila za efikasan rad od kuće

Rad na daljinu, uz mnoštvo pozitivnih aspekata, ima jednu značajnu manu: bez stroge kontrole, teško je odoleti i ne provesti nekoliko sati na računaru koji nisu vezani za profesionalne obaveze.

Ali vrlo brzo postaje jasno koliko naša produktivnost pati zbog ovih naizgled bezazlenih stvari. Šta treba učiniti da samoizolacija ne bi naštetila karijeri?

1. Planirajte svoje radne obaveze

Dan će biti produktivan ako ćete uoči dana izraditi detaljan plan akcije sa naznakom vremena dodeljenog planiranom zadatku. U ove svrhe možete koristiti različite aplikacije i podesiti podsetnike za važne zadatke. Međutim, čak i najdetaljniji plan neće uspeti bez samodiscipline. Stoga, ako znate da ne možete da se oduprete gledanju veb sajtova za zabavu, možete ih blokirati tokom trajanja radnog dana. Na primer, korišćenjem RescueTime aplikacije.

2. Koristite pomoćnike

Deo posla se može ubrzati ako sve automatizujete. Na primer, umesto da ručno kucate tekst, koristite TalkTyper ili Speechpad. Izaberite programe u zavisnosti od profila vašeg posla i nemojte biti lenji da potrošite nekoliko sati na učenje novog softvera.

3. Rad u timu

Pokušajte da uspostavite redovnu komunikaciju sa kolegama. To vam neće dozvoliti da ispadnete iz radnog ritma, pomoći će vam da pokrenete snagu i održite poslovnu atmosferu. Najbolje je ako se svaki dan čujete – kako biste se dogovorili o proceduri tekućih zadataka ili izveštavali o njihovoj primeni.

4. Podesite svoj radni dan

Iako možete sedeti u udobnoj odeći morate shvatiti da ste „na poslu“ i psihički se morate restrukturirati da biste domaću stolicu i računar doživeli kao radno mesto. Ovo će vam pomoći da se pridržavate uobičajenih rituala koje izvodite pre nego što odete u kancelariju. Na primer, promenite odeću. Naravno, nema potrebe da se pridržavate strogih pravila oblačenja. Ali čak i u farmerkama i džemperu biće lakše uskladiti se sa kancelarijskim ritmom nego u trenerci ili u pidžami.

 5. Iskoristite daljinski rad

Za produktivne aktivnosti od vitalnog je značaja odmor i pozitivan stav. Zato s vremena na vreme tokom kućnog radnog dana priuštite sebi radosti koje nisu dostupne u okruženju kolega i u prisustvu nadređenih. Recimo, napravite pauzu ili se istuširajte. I što je najvažnije – ne zaboravite da vam je čak i za posao od kuće potreban vikend koji ćete posvetiti slobodnom vremenu, porodici, prijateljima ili svojim hobijima.

/bazaar.ru/

Najnovije