Harper's Bazaar Srbija

Art Deco: Stil luksuza, elegancije i složene ornamentacije

Pogledajte 7 najlepših predstavnika ovog arhitektonskog stila

Art Deco

Art Deco je stil koji simbolizuje luksuz, elegnaciju i napredak. Svoje zlatno doba doživeo je u periodu između dva rata, od 1920-ih do 1940-ih godina. Ovaj arhitektonski pravac je rođen u Parizu, a brzo je pronašao svoj put to svetskih metropola, ostavljajući trajni pečat na urbanim pejzažima. Art deco karakterišu geometrijski oblici, simetrija, apstraktni i ornamentalni dekor. Njegova esencija savršeno hvata duh modernizacije i opčinjenost novim tehnologijama tog vremena.

Pitajte tri istoričara da definišu termin Art Deco i verovatno ćete dobiti tri različita odgovora. To je zato što ovaj stil za različite ljude predstavlja različite stvari. Njegova evolucija je jedinstvena kao i njegovo izražavanje u arhitekturi, enterijeru, dekorativnim umetnostima i modi. Art Deco obuhvata sve vrste arhitektonskih trendova od 1920-ih do 1940-ih. Stil je bio povezan sa mnogim drugim arhitektonskim tradicijama kao što su Art Nouveau, Kubizam i Bauhaus. Art Deco naglašava upotrebu geometrijskih oblika, elegantnih linija i veštačkih materijala. U nastavku teksta pogledajte najlepše primere Art Deco arhitekture.

Empire State Building, Njujork

Art Deco

Najistaknutija struktura Art Deco stila na svetu je Empire State Building na Menhetnu, koji je izgrađen za malo više od godinu dana. Neboder od 102 sprata, osmišljen od strane arhitekata Shreve, Lamb, and Harmon, ima čeličnu konstrukciju prekrivenu granitom i krečnjakom. Aluminijumski akcenti dodaju pozlaćeni efekat. Obložena fasada zgrade sa uvučenim prozorima i toranj visok 200 stopa, sada ga čine najfotografisanijom građevinom na svetu.

Palais de Chaillot, Pariz

Nasuprot Ajfelovom tornju, impresivna Palais de Chaillot je jedan od najposećenijih spomenika u Parizu. Pored savršene lokacije, ovaj građevinski objekat nije samo predivan primer arhitekture Art Deco stila u gradu svetlosti, već takođe sadrži najveći muzej posvećen arhitekturi i dizajnu građevinskih objekata: Cité de l’Architecture et du Patrimoine. Dva zakrivljena neoklasična krila Palais de Chaillot flankiraju glavnu strukturu Art Deco stila koja ima izdužene prozore sa metalnim ramovima, reljefe i pozlaćene akcente.

Le Jardin Majorelle, Marakeš

Čuveni vrt površine 12 hektara u srcu Marakeša takođe je dom jednog od najimpresivnijih i najupečatljivijih primera arhitekture Art Deco stila. Obojen u upečatljivu kobaltno plavu boju, sada poznatu kao “Majorel plava”. Studio je delo francuskog umetnika Jacques Majorelle i izgrađen je 1931. godine. Ima produžene lukove, uglaste oblike i konzolni krov se mnogim geometrijskim referencama u zgradi od dva sprata, osmišljenoj od arhitekte Paul Sinoira.

Chrysler Building, Njujork

Chrysler zgrada je neosporen simbol Art Deco stila. Ova silueta ima sedam terasiranih lukova sa svodnim prozorima, šiljak, čelične glave orlova i geometrijske motive. Osmišljena je 1928. godine od strane William Van Alena, koji ju je izgradio rekordnom brzinom. Izvođači su prosečno podizali četiri sprata nedeljno. Zgrada Chrysler bila je najviša struktura na svetu po završetku izgradnje, i danas drži svoju poziciju kao najviša ciglena zgrada na svetu.

The Basilica of the Sacred Heart, Brisel

Zgrade Art Deco stila retko su verski povezane, ali Bazilika Srca Isusovog u Briselu je izvanredan primer svestranosti ovog dizajnerskog pokreta. Za njen završetak bilo je potrebno nekoliko decenija, ali je rezultat bio vredan čekanja. Nalazi se na brdu u zapadnom delu belgijske prestonice. Bazilika, peta najveća crkva na svetu, ima zelenu bakarnu kupolu okruženu dva tornja sa višeslojnom arhitekturom, moderne vitraže, fronton i arkade. Unutrašnjost crkve je u potpunosti ukrašena u istom stilu sa obiljem mermera i geometrijskih motiva.

Rockefeller Center, Njujork

Art Deco

Izgradnja je počela 1932. godine na ovom vizionarskom projektu Johna D. Rockefellera mlađeg da stvori “grad unutar grada” u Rockefeller centru u Njujorku. Vertikalnost, upotreba složene ornamentacije i dizajn povučenog dela čine ovo odličan primer arhitekture Art Deco stila.

Eastern Columbia Building, Los Anđeles

Art Deco

Ovaj dragulj arhitekture Art Deco stila je pravi prizor za oči. Dizajnirana je od strane Klauda Beelmana 1930. godine. Njena fasada, savršena za fotografisanje, je obložena upečatljivim tirkiznim terakota pločama i pločicama od zlata. Cela struktura je krunisana tornjem sa satom. Prozori, zajedno sa bronzanim špicevima, siluetom povučenog dela i krunskim krovom predstavljaju klasične arhitektonske elemente ovog stila.

Foto: Profimedia, Unsplash

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije