Lifestyle / Enterijeri

Kako dostići taj famozni skandinavski stil u uređenju enterijera?

Izgleda toplo i ušuškano, a istovremeno cool i moderno.

Skandinavski stil uređenja prvi put je privukao svetsku pažnju u 50-im, a danas je upravo on nepresušan izvor inspiracije za trendove u dizajnu enterijera.

Reč je o jednoj neponovljivo elegantnoj, a ipak udobnoj estetici koja nastavlja da dominira na polju uređenja životnog prostora, a posebno je privlačna onima koji teže minimalizmu.

Da bismo stekli pravilnu sliku o tome šta čini skandinavski dizajn toliko popularnim, razgovarali smo sa stručnjacima koji su nam pomogli da bolje definišemo ovaj pokret.

Kako biste opisali skandinavski stil?

Čisto, jednostavno i pre svega funkcionalno“, kaže Maija Rasila, arhitekta enterijera.

Ovde je zima duga i dobar deo godine je mračan što dovodi do toga da ulažemo mnogo energije u uređenje svojih domova u kojima provodimo toliko vremena“, kaže Nina Bruun, dizajnerka iz Kopenhagena.

“Trudimo se da stvorimo prijatnu, laganu i prozračnu atmosferu,” dodaje ona.

Koji su ključni elementi skandinavskog stila?

Osnovni element koji definiše ceo skandinavski stil dizajna je nesumnjivo drvo koje se koristi u pretežno svetlim bojama kao što su hrast, breza i bor, kaže Maija Rasila.

Beli zidovi koje vidite u cool skandi prostorima? Oni imaju svrhu. Bele površine pojačavaju svetlost jer su skandinavske zemlje mesta gde je prirodno svetlo ograničen resurs.

„Pored [drveta], skandinavski dizajn je takođe snažno inspirisan drugim elementima nordijske prirode: umirujući zemljani tonovi i materijali kao što su lan, vuna i kamen, dodaje Rasila.

Kako izgleda tipičan skandinavski enterijer?

Jednostavnost je ključna, okružite se dobro promišljenim predmetima, kaže Nina Bruun.

U skandinavskim domovima nećete naći nered. Upotreba dekorativnih predmeta je suptilna, omogućavajući da osećaj mira vlada otvorenim prostorom.

Paleta boja je nenametljiva:“Jednostavni beli zidovi idu u paru sa prigušenim tonovima braon, boje peska i bledosive. Priroda je suštinski deo dekoracije: vuneni tepisi, laneni jastuci i grane u vazi upotpunjuju stil”, kaže Bruun.

Kako da unesete skandinavski stil uređenja u vaš prostor?

„Možda je moj najbolji savet da se okružite stvarima koje volite – težite jednostavnosti i sakrijte ili poklonite stvari koje vas ne čine srećnim, kaže Nina Bruun. „Potrošite svoj novac na kvalitetne stvari koje ćete dugo čuvati i ako želite da pratite kratkotrajne trendove kupujte predmete koji ostavljaju veliki vizuelni uticaj, ali ne utiču previše na vaš budžet.“

Naravno, nije potrebno da čitav vaš prostor bude u ovom stilu. Minimalne naznake ove estetike napraviće razliku: jednostavno dodajte poneki predmet poput tepiha od jute ili stolice od ratana za taj “hygge” efekat.

Takođe, ne možete pogrešiti sa vunom:Vuna je ključni materijal kojim se okružujemo i klasik u skandinavskom dizajnu “, zaključuje Nina Bruun.

Foto: Shutterstock, Instagram

Priredila: Natalija Knežević

Pročitajte još