U karantinu ste? Ovaj mali potez podićiće vaše rasploženje brže nego što ste mislili

Dosadio vam je prostor u kojem provodite dane? Rešenje je da uneste promene među svoje zidove!

Bez obzira na tip ambijenta rasveta raspoloženja mora da bude savršeno nežna i nikako blještava.  Ovu vrstu svetla bitno je upariti sa lokalizovanim vetlom, kao što je, na primer, svetlo podnih lampi smeštenih pored kreveta da bi se akcentovale specifične zone u sobi. Recimo, kada arhitekte postavljaju svetlo na istaknute grede na plafonima, obično ih usmeravaju u različitim pravcima kada žele nešto posebno da istaknu. Postoje divni primeri savremenih enterijera u kojima je dobrom pozicijom snopa svetlosti naglašena atipična tekstura zida ili pak određenog dela prostora, nameštaja.

Saveti stručnjaka:
- Kada se koristi više izvora svetlosti u jednoj prostoriji potrebno je uspostaviti kontrolu i balans.
- Zbog prve premise najbolje je rukovoditi se time čemu služi određena prostorija, koje funkcije se u njoj obavljaju i u kojim periodima dana.
- Dobro je koristiti više izvora svetla u multifunkcionalnim prostorijama, kako bi za svaku aktivnost, radnju i raspoloženje bio postignut zadovoljavajući balans svetlosti. Primer: u dnevnoj sobi koristi se centralno postavljen luster ili plafonjera, podna ili stona lampa u uglu prostora i nekoliko zidnih lampi koje bacaju svetlost na gore. Efekat je najbolji kada se postave u obliku trougla i kada se ugrade dimeri kako bi mogla da se kreira različita atmosfera prema potrebi i aktivnosti koja se u tom trenutku obavlja u prostoriji.
- Ambijentalno svetlo je jednostavan način da se stvori bogata atmosfera, posebno u otvorenim prostorima. Preporuka za ovu vrstu osvetljenja su visilice, ugradne plafonske i zidne lampe. Dobar trik je ostavljanje grupe izvora svetla da ožive tamne uglove.
- I ovde je pozicioniranje rasvete veoma bitno. Recimo, ako se luster nalazi direktno iznad trpezarijskog stola, bitno je da bude barem 70cm iznad njegove površine kako bi se sprečili neprijatni odsjaji.


Milan Nikoilić

Foto: Shutterstock

Pročitaj još iz kategorije Enterijeri