Zamislite minut na ovom mestu:10 neverovatnih belih enterijera

Bela boja je oduvek prisutna u uređenju enterijera ali činjenica je da sa usponom minimalističke estetike bela doživljava novi uzlet. Jer, minimalizam zahteva specifičan odnos prema prostoru. Komadi nameštaja su značajno redukovani. Računa se na ekspresivnost svakog predmeta u ambijentu a ne na količinu komada. Međutim, taj isti pravac odrazio se i na boje. Podrazumeva se svedenost, neutralna paleta tonova ili, najčešče, "antiboje" - crna ili bela.

Beli enterijer naglašen dnevnom svetlošću i tonovima prirode

Bela boja u enterijeru gubi smisao ako nije naglašena dnevnom svetlošću. Belo, simbolički gledano, vezano je za vrlinu, dan, apolonski princip, čistotu i na koncu konca, svetlost. Zbog toga su životni prostori u belom najčešće praćeni velikim površinama u staklu kako bi bili apsolutno naglašeni. Belo u tami, ne znači ništa.

Belo i samo belo

Ovaj primer se neće dopasti svima koji vole belu boju. Zašto? Belo bez učešća drugih tonova, smatraju psiholozi, ne relaksira, već zna da optereti svojom doslednošću. Reč je o kolorističkom minimalizmu prve vrste jer čak nema ni poigravanja sa valerima bele boje. Kao što primer pokazuje, takav koncept najčešće se nalazi u kuhinjama, spavaćim sobama ili kupatilima.

Belo za telo i dušu

Imamo tri primera kupatila sa belom kao dominantnom bojom. Razlika je u primeni i upotrebi drugih boja. U prva dva slučaja kontrast stvara parket što više nije neobična podloga za ovaj deo životnog prostora. Ta dva primera razlikuju se u količini dekorativnih elemenata koji su veoma bitna za doziranje uticaja bele boje i stvaranje kontrasta. Prvi je umereno dekorativan, a drugi sasvim minimalistički.

Treći primer pokazuje prisutnost drugog tona (bakarna boja) samo u elementima sa praktičnom funkcijom i ramu ogledala. Blagi kontrast pruža tamniji ton poda. Ovde je na sceni spoj klasičnog stila u detaljima što ostavlja sasvim retro utisak i ultra modernog dizajna glavnih elemenata u prostoru (kada, lavabo). Koja boja bi efektnije "ponela" taj kontrast stilova od bele?

Belo kao okvir svakodnevice

Predstavljamo tri dnevna boravka sa belom u glavnoj ulozi. Najčešće vezana za minimalizam (primer 2), bela ipak može biti sjajan izbor u rustičnom uređenju (primer 1) i chabby chic modernim ambijentima (primer3).

Po meri savremenih mladih ljudi, eneterijer uz koji obično stoji prefiks - ženski

Za kraj - još jedan primer belog bez ostatka. Po starom pravilu, uz mnogo svetlosti


Autor: Milan Nikolić

Foto: Profimedia, Shutterstock

Pročitaj još iz kategorije Enterijeri