Ovog leta istražujemo: Koliko su ajkule zaista opasne po ljude?

Zaronite sa podvodnim superherojima bez ikakve bojazni.

Najstrašnija bića u okeanu, morske nemani, zveri, sablast, predatori… mnogo je naziva kojima se opisuju ajkule, a koje su zapravo čudesna stvorenja.

Ajkule nisu vrsta koja od skoro pliva okeanima i morima na našoj planeti, jer prema tvrdnjama naučnika postoje najmanje 450 miliona godina. Smatraju se bliskim rođacima raža, čiji veći deo skeleta je napravljen od hrskavice a ne od kosti. Neke od studija su potvrdile da raže imaju sposobnost da se prilagode promenama koje su nastale kao posledica porasta temperature, te otuda i objašnjenje o njihovom opstanku. Postoji više od 1.000 vrsta ajkula i raža, a svake godine se otkrivaju nove vrste.

Koliko su ajkule opasne po ljude?

Većina ajkula nije opasna za ljude – ljudi nisu deo njihove prirodne ishrane. Uprkos svojoj zastrašujućoj reputaciji, ajkule retko napadaju ljude i radije bi se hranile ribom i morskim sisarima. Samo desetak od više od 300 vrsta ajkula bilo je uključeno u napade na ljude.

Šta onda ajkule jedu?

Verovali ili ne, ova veličanstvena bića preferiraju u svojoj ishrani orke, vidre, nilske krokodile, foke i morske lavove i druge velike ribe uključujući i druge ajkule.

Svi se plaše ajkula, ali čega se ajkule plaše?

Delfina! Čovekovi morski prijatelji su brzi, pametni i rade kao tim. Mogu se pohvaliti i veoma jakim i debelim kostima, kao i sa snažnom njuškom. U sukobu sa ajkulama obično se postavljaju ispod ajkule zabadajući je njuškom u donji meki deo, uzrokujući joj ozbiljne unutrašnje povrede.

Ako ste među onima koje ove grandiozne životinje intrigiraju i želite da ih istražite još više, ali na autentičniji, sveobuhvatniji i najbezbedniji način, onda ste dobrodošli na SHARKFEST 2023, koji je počeo 1. jula na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC WILD.

Uz pomoć najsavremenije tehnologije i vodećih stručnjaka u pomorskoj industriji, SHARKFEST će zabaviti gledaoce sa četiri nedelje eksplozivnog i zadivljujućeg programa za ajkule koji će pokazati moć i lepotu ove čudovišne vrste – jer je jedna nedelja jednostavno nedovoljna. Sa satima originalnog programa i poboljšanog sadržaja, gledaoci će zaroniti duboko u nepredvidivu psihu ajkula.

SHARKFEST će istražiti vode širom SAD u Kejp Kodu, Floridi, Havajima, Njujorku, Južnoj Karolini i širom sveta u Australiji, Bahamima, Kanadi, Indoneziji, Južnoj Africi, Velikoj Britaniji…

Nastavljajući svoje partnerstvo sa manjinama u nauci o ajkulama (MISS), koje podstiče raznolikost i uključivanje u nauku o ajkulama i inspiriše sledeću generaciju naučnika, NATIONAL GEOGRAPHIC SHARKFEST će predstavljati nove i poznate stručnjake u ovogodišnjem program, koji će biti konsultanti za programiranje i razvoj serije.

Neke od emisija koje ćemo premijerno gledati na kanalu NATIONAL GEOGRAPHIC WILD u okviru SHARKFEST-a 2023. su: “Bik-ajkula protiv čekićare” (15. jula, od 19.00), “Ajukla ispod nule” (8. jula u 19.00), “Kada ajkule napadaju” (2. jula, od 18.00), “Ajkule protiv delfina: bojno polje na Bahamama” (22. jula, od 18.00).

Ne propustite da saznate sve intrigantne tajne koje kriju ajkule!

 

Foto: Unsplash, Pexels

Tekst: Promo

Najnovije