Da li se osećate anksiozno? Osnovne vežbe disanja za efikasno suočavanje sa stresom

Vreme je da krenete dalje!

Stres je svakodnevno „opterećenje“ za mnoge od nas, jer obaveze, ali i brzi i zahtevni ritmovi našeg života, dovode do osećaja nelagodnosti i pritiska. Zapravo, stres često može stati na put svakodnevnim situacijama, a još ozbiljnije učiniti da se osećamo van kontrole. Svakako, to je intenzivna emocija sa kojom se možda ne možete uvek lako nositi, ali postoje mnoge vrste vežbi disanja koje nam pomažu da se opustimo.

Pravilno upravljanje disanjem je neophodno za borbu protiv stresa i uklanjanje anksioznosti.

Ne smemo zaboraviti da nervni i simpatički sistem odmah reaguju na ovu vrstu emocija, zbog čega srce brže kuca i vaše disanje je u tom trenutku asinhrono. Stalni stres može prouzrokovati ozbiljne probleme, poput srčanog ili čak moždanog udara, zato uzmite vremena i otarasite se stresa i anksioznosti postupno koristeći sledeće tehnike disanja koje vam predlažemo.

Ne žurite

Nešto što ste verovatno već čuli i dobro je podsetiti se. Kada osetite da vas je preplavio stres i izgubite kontrolu, dajte sebi 1-2 minuta. Zatvorite oči, duboko udahnite na nos i glasno izdahnite. Ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno dok asinhroni rad srca ne prestane. Ako vam pomaže, dok udišete, možete razmišljati o tome šta vam je izazvalo stres i izdahnite da biste osetili da je eliminisana svaka negativna emocija koja vas je obuzimala, istovremeno snažni izdah pomaže u uklanjanju napetosti.

Merenje disanja

Vežba koja se široko koristi u jogi, jer kontroliše maksimalne nivoe disanja, predstavlja njihovo merenje. Konkretnije, ono što treba da uradite je da sednete negde udobno i zatvorite oči. Počnite tako što ćete udahnuti, zadržati 3 sekunde dah, a zatim izdahnite 4. Zatim udahnite 4 i izdahnite 5 sekundi i sledite isti redosled dok ne dođete do 10 sekundi. To će vas opustiti, dok ćete naučiti da pravilnije dišete.

Stabilizacija disanja

Ova tehnika zahteva vežbu i strpljenje i potrebno ju je izvoditi najmanje jednom dnevno da biste videli trenutne rezultate, jer se njene prednosti fokusiraju na optimizaciju srčanog ritma i opuštanje nervnog sistema. Podesite tajmer od 60 sekundi ili ako želite možete pogledati na sat. Svrha vežbe je da u roku od 1 minuta dobijete pet tačnih, mirnih udisaja. Ako imate poteškoća, počnite sa manje, na primer 3 u minutu i ​​kada pronađete ritam, vežba će biti postignuta i osećaćete se mnogo bolje.

Disanje otvorenih usta

Da biste povratili ovu izgubljenu energiju koju tražite kako biste „preživeli“ u teškom danu, rešenje je disanje otvorenih usta. Ova vežba se naziva i „tehnika disanja lavova“, jer slika otvorenih usta i izvučenog jezika podseća na lava. Sedite uspravno i udišite otvorenih usta nekoliko sekundi i intenzivno izdahnite. Ponoviti 2-3 puta.

Disanje sa zatvorenom nozdrvom

Alternativna vežba koja ima za cilj oslobađanje stresa, ali i jačanje koncentracije. Prvo sedite uspravnih leđa i pokušajte da potpuno opustite telo i nakon nekoliko minuta palcem prekrijte jednu od nozdrva. Održavajući držanje, polako duboko udahnite kroz drugu nozdrvu koliko god možete i odmah je zatvorite sredinom šake koja je pokrivala suprotnu nozdrvu i izdahnite sa druge strane. Ponovite potpuno isto sa obe strane. 

Pročitajte još

Pročitaj još