Pozitivne koristi cveća u vašem svakodnevnom životu

Istraživanja pokazuju da sveže cveće u vašem domu zapravo može smanjiti nivo bola.

Mnogi od nas znaju za običaj slanja buketa cveća tužnom ili bolesnom prijatelju, ali zapravo, ovaj dirljvi gest može biti korisniji nego što mislite. Ispostavilo se da cveće ima više pozitivnih elemenata od njihove lepote i mirisa, jer ono može pozitivno uticati na naše zdravlje.

Američko hortikulturno naučno društvo sprovelo je studiju koja je procenila da li biljke imaju terapeutske efekte na operisane pacijente i rezultati su bili zapanjujući. U istraživanju je učestvovalo 90 pacijenata, koji su bili podeljeni - deo je obitavao u sobama u kojima su se nalazile biljke, a deo u sobama bez njih. Oni okruženi jednom vrstom biljaka imali su veoma različite rezultate od ostalih.

Prema studiji, oni koji su bili izloženi cveću imali su niži krvni pritisak i puls, smanjeni nivo bola, anksioznosti i umora i više pozitivnih emocija i veće zadovoljstvo od pacijenata koji nisu bili okruženi biljkama. Nalazi ovog istraživanja pokazuju da cveće treba smatrati „komplementarnim lekom“ za oporavak pacijenata.

Cvetni buketi takođe mogu učiniti da se osećamo manje pod stresom, prema studiji objavljenoj u Complementary Therapies In Medicine. Istraživači su studentima dali vazu svežih ruža za svoje spavaonice, a rezultati su pokazali da se osećaju smirenije i da su manje pod stresom nego ranije.

Zato, ukoliko osećate tugu ili ste pod stresom, prošetajte do pijace i kupite sebi predivan buket cveća.

Pročitaj još