Pripremite sushi kao kuvar sa mišelinovom zvezdicom u samo 4 koraka

Sushi je već neko vreme naše omiljeno jelo, ali jedemo ga samo u posebnim prilikama i nikada se ne usudimo sami da ga napravimo. Njegova priprema nam često deluje “pipavo” pa je izbegavamo, ali ona to uopšte nije ukoliko imamo sve što nam je potrebno. Uz ova 4 koraka, za samo pola sata možete napraviti više od 50 komada – i to mnogo povoljnije nego u restoranu.

Prvo treba je da znate šta vam je potrebno da biste uopšte razmišljali da napravite sushi. Trenutno kod nas možete kupiti asuricu koja vam može biti prva pomoć, ili još bolje drvenu mašinu koja će vam mnogo olakšati posao – jer sve radi umesto vas.

Zatim,da znate koji sushi ćete praviti. Najbolje je da se odlučite za maki (slika 1), koji ćete napraviti uz pomoć gore pomenutih alata i nigiri (slika 2) koji možete rukama oblikovati. 

Potom, razne vrste riba možemo da korisitmo za sushi, ali kada ga sami pravimo poželjno je da ne rizikujemo mnogo i da se držimo dobro poznatog. Dakle, najbolje bi bilo da kupite 100g dimljenog lososa ili surimi štapiće, koje ćete skuvati pa iseckati na kockice.

Šta vam je pored ribe još potrebno od sastojaka?

  • Pirinač za sushi
  • Krastavac ili avokado
  • Alge
  • Krem sir
  • Wasabi
  • Soja sos
  • Listići đumbira

Korak 1: Skuvati pirinač

Najbitnija stavka kod ovog egzotičnog jela je u suštini kuvanje pirinča. To moram biti poseban pirinač za sushi koji možete naći u svim bolje snabdevenim marketima jer je jedino on dovoljno lepljiv za sve što vam je potrebno. Na 100g pirinča ide 250ml vode, dakle ukoliko pravite za više ljudi i koristite 500g pirinča, biće vam potrebno 1250ml vode. Pirinač koji ste prelili vodom stavite na trojku i ostavite da se kuva 15 minuta. Nipošto ne podižite poklopac. Nema potrebe da mešate, štaviše nepoželjno je. Kada prođe 15 minuta, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da odstoji još 15 minuta (Ponovo, nemojte podizati poklopac). 

Korak 2: Ispržite sirće

U međuvremenu, u tiganj sipajte 100ml sirćeta. Trebalo bi da bude pirinčano, ali ukoliko ga nemate i jabukovo će poslužiti. Sushi na japanskom znači kiselo i zato je ovaj sastojak esencijalan za ukus sushija. Kada sirće provri, dodajte mu kašiku šećera i prstohvat soli, pa kada dobro izmešate smesu, dodajte je u pirinač koji je do tada već odstojao 15 minuta. Sve izmešajte i ostavite da se ohladi.

Korak 3: Rolin’ time

Ako ste se odlučili za asuru, prvo nju raširite, pa preko nje položite polovinu alge. Na nju zatim mokrim prstima nanesite oko 100g pirinča, celom dužinom, ali ostavite sa strane malo prostora, oko 1 cm. U jednoj liniji poređati sastojke – prvo krem sir, pa zatim preko njega avokado ili krastavac, šta vam se više dopada i na kraju losos ili surimi, za šta god da ste se odlučili. Zatim koristite asuru kako biste smotali rolnicu – i isecite je na kolutove najoštrijim nožem koji možete da pronađete.

Ako imate pomoć drvene mašine, još će vam biti lakše. Stavite pirinač na obe strane i premažite ih krem sirom. Na jednu stranu stavite krastavac/avokado, na drugu losos/surimi, pa preklopite mašinu. Iskoristite drveni valjak da izgurate smesu na algu i kada cela izađe, umotajte je u nju. 

To je to što se tiče maki rolnica, a nigiri je dovoljno samo da u šaku uzmete pirinač i oblikujete ga u valjak. Kada to uradite, samo prebacite malo parče lososa preko njega – i to je to. 

Korak 4: Poslužite uz soja sos i wasabi

Kada lepo poređate rolnice sushija, uzmite tri posudice. U jednu stavite soja sos, u drugu soja sos pomešan sa wasabijem za one koje vole ljuto i u treću sipajte listiće đumbira. Pre svakog zalogaja, sushi se umače u soja sos, a između svakog novog jede se đumbir kako bi vam očistio ukus i spremio za novi zalogaj. 

Uživajte!

Tekst: Tamara Mladenović
Fotografije: Profimedia

Najnovije