Harper's Bazaar Srbija

Vodič kroz Veneciju koji ne smete propustiti

Šik trattorie, autentične prodavnice i vožnje čamcem.

Bez obzira da li želite da probate sočni bakalar, istražujete palatu iz 15. veka, ili da se vozite gondolom kroz kanale lagune, Venecija je uvek dobra ideja. Ovih dana posebno, jer se odžava 60. izdanje Biennala, koje će biti otvoreno za javnost do 24. novembra.

Centralni Paviljon u Giardini i Arsenalu – podeljen na Contemporary Core i the Historic Core  – dva su srca festivala posvećenog umetnosti, ali destinacije koje treba zapamtiti dok obilazite grad Duždeva su beskonačne. Maptique, poseban klub putnika, podelio je sa Harper’s Bazaar Italia vodič sa nekim od najzanimljivijih predloga u Veneciji, uključujući šik tratorije, autentične prodavnice, vožnje čamcem, časove kuvanja, hotelske sobe u Art Deco stilu…

Gde odsesti u gradu kanala?

Među najekskluzivnijim predlozima svakako je Ca’ Pisani, palata iz 14. veka pretvorena u Art Deco dragulj. Za nešto savremenije odredište, Venice Venice je svakako mesto za odsesti, gde se venecijanski stil transformiše u ultra-modernom dizajnu. Kada tražimo vremenski osećaj klasike, uvek se vraćamo u porodično vođeni Hotel Flora koji ima gostoljubivu i super romantičnu atmosferu. Na kraju, ali ne manje važno, držite oko na novom otvaranju Golden Violin-a.

Skrivena Venecija: koje su manje poznate destinacije za otkrivanje najneobičnijeg i alternativnog dela grada Duždeva?

Venecija je savršena za lutanje među radnjama i malim zanatskim antikvarnicama. Jedno od mesta koje ne smete propustiti je Squero di San Trovaso, jedan od retkih trgova koji su još uvek aktivni u gradu. Za ljubitelje dekoracije doma, Murano LagunaB stakla su must-have sa ekskluzivnim dizajnom. Deo modnog univerzuma, međutim, je krojačnica tačno nasuprot Church of Miracles, koja je pravi dragulj i koji ne smete propustiti. Pro savet: ponesite suvenir kući, predlažemo trake za kosu Evelyn Aymon ili ručno izrađene stolnjake i jastučiće Chiarastella Cattana, prave freske na tkanini.

Povodom Biennala ne možemo a da ne pričamo o umetnosti. Koja su nezaobilazna dešavanja?

Među novim otvaranjima koja privlače našu pažnju, ističe se Lorcan O’Neill, spreman da otvori svoju drugu filijalu nakon one u Rimu, i Tommaso Calabro koji će debitovati na glavnom spratu Palazzo Donà Brusa na Campo San Polo. Takođe nas zanima saradnja između FORTUNY + CHAHAN, u bivšem boravištu grofice Gozzi, projekat uravnotežen između savremene umetnosti i zanatstva. Ali i otvaranje venecijanske filijale WENTRUP-a i prva izložba Malevich.io u Palazzo Tiepolo Passidi koja će izložiti dela trideset i tri savremena umetnika. Ponuda će biti tako široka da je zaista teško odlučiti šta prvo videti.

Venecija je sama po sebi jedinstvena, ali koja su tri nezaobilazna iskustva?

Među našim omiljenima definitivno je vožnja čamcem po laguni na starom tradicionalnom čamcu, kako biste istražili otoke i prirodu Venecijanske lagune. Za gurmane, međutim, ne smete propustiti čas kuvanja u venecijanskoj palati, gde ćete naučiti da kuvate kao pravi lokalci, prateći tipične venecijanske recepte. Na kraju, tura pešačenja po galerijama, kako biste otkrili najinteresantnije galerije i ateljee umetnika na venecijanskoj sceni.

Gastronomska tura u tri koraka: doručak, aperitiv i venecijanska večera. Kuda?

Sullaluna, knjižara sa selekcijom prirodnih proizvoda, od kafe do poslastica, od sireva do vina. Za slatki doručak, ne možete propustiti Pasticceria Rizzardini, dok je za šik aperitiv Harry’s Bar savršeno mesto za naručivanje klasičnog Bellini OG-a. Ako tražite autentične cicchette, svratite do Vino Vero ili Osteria allo Squero. Za spektakularan pogled na zalazak sunca, posetite Gritti, pravi klasik. Pređimo na večeru. Ako više volite tipičnu venecijansku kuhinju, pouzdane tratorije su Locanda Montin, da Bepi ili alla Vedova. U suprotnom, dozvolite da vas privuče eksperimentalna fine dining ponuda Venisse, u nekonvencionalnom kontekstu.

Dan završavamo nezaobilaznom turom Venecije: koja je adresa koju treba posetiti pre napuštanja lagune?

Jedan od skrivenih dragulja Venecije je Palazzo Grimani, još uvek potcenjena rezidencija jedne od najvažnijih porodica u istoriji grada. Ako ga još niste posetili, pripremite se da zastanete dahom pri pogledu na Scuola Grande di San Rocco – više od šezdeset remek-dela izloženo u njihovom originalnom okruženju, u zgradi koja je ostala netaknuta kroz vekove.

Foto: Unsplash

Najnovije