Harper's Bazaar Srbija

Izložba “Ice Cold: An Exhibition of Hip-Hop Jewelry”

Putovanje kroz istoriju i kulturu žanra uz nakit poznatih repera

Hip-Hop
Fingers of Def

U Američkom muzeju prirodne istorije, otvara se jedna od najupečatljivijih izložbi “Ice Cold: An Exhibition of Hip-Hop Jewelry”. Ova izložba nije samo kolekcija sjajnih dragulja. Ona predstavlja putovanje kroz istoriju i kulturu hip-hopa, ispričanu kroz očaravajuće komade. Izloženi nakit nekada je pripadao najvećim izvođačima ovog žanra.

Hip-Hop
Tyler the Creator

Uz 66 kulturno dragocenih predmeta, posetioci uranjaju u svet koji spaja umetnost, modu i društveni uticaj hip-hop scene. Ovo je prilika da se istraži kako je hip-hop nakit evoluirao tokom poslednjih 50 godina. Od simbola statusa do izraza ličnog stila i identiteta. Svaki dragulj otkriva duboku povezanost između umetnika, juvelira i svakodnevnih ljudi koji su doprineli ovom nezaboravnom delu kulturne baštine.

A “Paper Route Empire”

Nastavljajući se na proslavu 50. godišnjice hip-hopa kao globalnog fenomena u Njujorku, izložba ističe evoluciju nakita u hip-hopu tokom poslednjih pet decenija. Postavka počinje od glomaznih, zlatnih lanaca koji su bili omiljeni među pionirima repa 1980-ih. A nastavlja se kroz 1990-e, kada su reperi nosili privezke sa logoom svoje izdavačke kuće ukrašene dijamantima i platinom.

Hip-Hop
A$AP Rocky

Hip-hop nakit je tokom poslednjih 50 godina nosio mnoga imena. “Bling-bling” se kristalizovao u “led”, koji se potom pretvorio u “drip”. Kako su reperi prešli sa ukrašavanja zlatnim lancima i prstenjem, na ukrašavanje zuba i ručnih zglobova dijamantima. Nadmašiti svog protivnika u rep bitki nije se moglo postići samo pesničkim umećem. Morali ste izgledati stilizovano.

Hip-Hop
The Notorious B.I.G.

Izložba “Ice Cold: An Exhibition of Hip-Hop Jewelry” slavi kulturni uticaj hip-hopa kroz odabir upadljivog i unikatnog nakita. Istaknuti komadi uključuju Slick Rick-ovu krunu ukrašenu dragim kamenjem i legendarni zlatni “Isusov” privezak Notorious B.I.G.-a.

Nicki Minaj

Izložen je i medaljon ukrašen dijamantima Roc-A-Fella za izdavačku kuću koju su suosnovali Jay-Z. Nicki Minaj-in sjajni “Barbie” privezak i komadi od Erykah Badu, A$AP Rocky-a, Joey Bada$$-a, FERG-a i Tyler the Creator-a, među ostalima.

Foto: Profimedia

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije