Lekcija Marca Jacobsa o radosti i lepoti

Dizajnerova kolekcija za jesen 2024. bila je sedam minuta u modnom raju

“Joy, period.” je naslov jesenje kolekcije Marca Jacobsa.

Revija je održana na ulazu u Njujoršku javnu biblioteku u Brajant parku – toliko daleko od zvaničnog modnog kalendara da niste mogli ni naslutiti slova “NYFW” na horizontu. Trajala je samo sedam minuta. Tokom tih 420 sekundi, Jacobs je uspeo ne samo da inspiriše radost i zabavu sa uvećanim crtanim proporcijama i svečanim letnjim bojama, već i suptilno odrazi tamu koja je obuhvatila američki – i globalni – politički pejzaž.

Revija je započela sa Marilyn Monroe. Nastavljajući sa lutkastim siluetama iz njegove prethodne kolekcije, Jacobs je učinio da Marilynina bela haljina iz filma “The Seven Year Itch” dobije punoću i zaleđen izgled u večno vetrovitom položaju. Biti žena uvek nosi rizik da budete viđeni iz ranjivog ugla. Neki izgledi su podstakli trompe l’oeil golotinju, poput mini suknje sa otisnutim golim nogama modela i serije haljina sa printom čipke i kožno obojenih leđa. Čak i Jacobsova punija verzija “itsy-bitsy, teenie-weenie” žutih bikini kostima imala je izgled “vidiš me, ne vidiš me”, modelovo telo nekako je bilo progutano unutar njenog dvodelnog komada.

Marca Jacobsa

Nakon Marilyn, Jacobs je varirao sa crtanim likovima iz 60-ih poput Minnie Mouse i njenih tufnica, Olive i njenih belih ovratnika, i Disney princeza sa belim rukavicama. Minnie, Oliva, Aurora – sve su to lepotice u opasnosti, čije se priče završavaju spasavanjem u obliku princa ili junaka. Za mnoge žene u modi, Jacobs je bio taj heroj, spasavajući ne samo naše ormare, već i naše mašte. Njegova sposobnost da hoda po tankoj žici – reagujući na suštinsku potrebu da se osećamo lepo i radosno, kao i savremeni strah od života u doba teških vremena, bez jakih metafora ili znakova, je ono što ga čini jedinstvenim genijem.

Ova kolekcija, kao i sve njegove najbolje, takođe se odnosi na samog Marca Jacobsa i njegovu uvek radoznalu misao. Kroz mnoge njegove ere, on se iznova izmišlja i svoj brend, a trenutno se čini da je na putovanju ka sjajnom maksimalizmu. Njegova nedavna sklonost prema ekstra dugim noktima i nail art-u nagoveštava njegovu opsesiju fantastičnošću, čak je i svoje nokte sredio u XL french manikiru sa istim Swarovski kristalima rasutim po tvid odelima, viđenim na pisti.

Marca Jacobsa

Više je više. Veće je bolje. Čak i u svojom najosetljivijem momentu, možete biti lepi; i čak i u svojoj najlepšoj eri, možete biti smešni. Pogledajte celu kolekciju u galeriji ispod:

Foto: Marc Jacobs

Najnovije