Pierre Cardin: Modni vizionar koji je oblikovao generacije 

Osvrt na život i kreativni doprinos francuskog dizajnera na dan njegovog rođendana

Pierre Cardin, rođen 2. jula 1922. godine, je bio ne samo ikona mode već i pionir koji je transformisao modnu industriju svojim revolucionarnim dizajnom i pristupom. Tokom svoje sedamdesetogodišnje karijere, ostavio je dubok i neizbrisiv pečat, istražujući granice tradicionalnog i uvodeći futurističke elemente u svet mode. Kroz legendarne kolekcije poput Space Age i kreacija poput Bubble Dress, Cardin je ne samo definisao svoj stil, već je postavio standarde inovacije.

Instagram Pierre Cardin

Povodom njegovog rođendana, osvrćemo se na njegov život, njegovu neospornu kreativnost i nasleđe koje i dalje inspiriše generacije dizajnera širom sveta. 

Početak karijere

pierre cardin

Pierre Cardin bio je modni dizajner, poznat po avangardnom stilu i svemirskom uticaju u modi. Rođen kao Pietro Costante Cardin u San Biagio di Callalta, Italija, preselio se sa porodicom u Francusku dok je bio dete. Cardin je započeo svoju karijeru radeći u modnoj kući Paquin, a kasnije je prešao u modnu kuću Elsa Schiaparelli. Godine 1947, postao je šef ateljea u Dioru, gde je bio deo tima koji je kreirao poznati “New Look”.

Pierre Cardin je napustio Dior 1950. godine kako bi osnovao svoju sopstvenu kompaniju. Počeo je tako što je dizajnirao odeću za pozorišne produkcije, ali uskoro je izgradio bazu klijenata. Christian Dior je Cardinu poslao ruže kao čestitku, a mnogo važniji gest ohrabrenja bio je što je uputio svoje pretrpane klijente ka Cardinovom novom poslovanju.

Pierre Cardin “Bubble Dress”

Cardin je 1954. godine otvorio svoj prvi butik za žene “Eve”, a iste godine njegova “Bubble” haljina je postigla internacionalni uspeh. Dizajn je i danas popularan: labava haljina se stegne blizu struka, proširi se pa se ponovo sužava na rubu, stvarajući efekat balona. “Bubble Dress” je bila deo njegove prve samostalne kolekcije i pokazala je njegovu sklonost ka inovativnim i neobičnim siluetama. Pierre Cardin je izmislio bubble dress i lansirao upotrebu cartridge pleating, jarkih čistih boja, kao i metalnih prstenova i oversized dugmadi.

Space Age

Posebno je poznata njegova kolekcija “Space Age” koja je reflektovala njegovu fascinaciju svemirom i tehnološkim napretkom. “Space Age” kolekcija je uvela futuristički dizajn sa geometrijskim oblicima, materijalima i neobičnim krojevima, inspirisanim svemirskom erom. Cardin je koristio vinil, plastiku i druge netradicionalne materijale, što je bilo revolucionarno za to vreme. 

Cardin

pierre cardin

Pierre Cardin je 1968. godine stvorio sintetičku tkaninu, Cardin, koju je koristio u izradi trodimenzionalnih haljina. Tkanina je postala poznata po svojoj izdržljivosti, inovativnoj teksturi i modernom izgledu.

Cosmocorps

Cosmocorps kolekcija, inspirisana astronautima i svemirom, uključivala je kostime koji su izgledali kao da su direktno iz naučno-fantastičnih filmova.

1970.

Pierre Cardin je nastavio da širi svoje carstvo u svetu mode i dizajna. Njegov rad tokom 1970-ih bio je presudan za uspostavljanje globalne prisutnosti brenda Pierre Cardin.

Pierre Cardin
Pierre Cardin
Instagram Pierre Cardin

Cardin je bio jedan od prvih dizajnera koji je istraživao koncept uniseks mode. Njegove kolekcije iz 1970-ih godina uključivale su odeću koja nije bila striktno podeljena po polovima, što je izazvalo veliki interes i kontroverzu.

Pierre Cardin

Tokom 1970-ih, postao je poznat po svojim licencnim ugovorima, što mu je omogućilo da proširi svoj brend izvan odeće. Krirao je najrazličitije tvorevine, od kofera, preko nameštaja i proizvoda za domaćinstvo, do linije parfema.

Pierre Cardin

Pierre Cardin je prvi modni dizajner koji se našao na naslovnoj strani Time-a 1974. godine, u svojoj 52. godini. Par godina kasnije. proglašen za viteza Legije časti i dobio je orden viteza umetnosti i književnosti.

Retrospektivne izložbe kroz godine

Pierre Cardin je nastavio da bude aktivan i angažovan u svetu mode i umetnosti, kao i da sarađuje sa različitim brendovima i umetnicima, deleći svoje bogato iskustvo i estetski senzibilitet. Takođe je bio posvećen očuvanju i promociji svoje mode.

Tokom svog života organizovao je više retrospektivnih izložbi. Prva izložba je održana 1980. godine u Metropoliten Muzeju u Njujorku. Deceniju kasnije, izložba je održana u Victoria & Albert Muzeju u Londonu, a nakon toga u Parizu.

Najveća retrospektivna izložba “Pierre Cardine: Future Fashion” održana je 2019. godine u Brooklyn Muzeju u Njujorku. Bilo je izloženo preko 170 eksponata od 1950-ih godina, do skorijih kolekcija.

Maison Pierre Carden je 2020. godine proslavio sedamdeset godina postojanja. Pierre Cardin je preminuo 29. decembra 2020. godine, ubrzo nakon jubileja.

Foto: Profimedia, Instagram

Tekst: Natalija Kunić

Najnovije