Harper's Bazaar Srbija

LFW: Dizajneri rekonstruišu stare stilove odevanja

Londonska nedelja mode donosi nove ideje odevanja.

Dve nedelje Meseca mode su iza nas, i neke teme već su se izdvojile. U Njujorku, dizajneri su nam predložili da razmišljamo drugačije o klasici, uzimajući damske detalje i pretvarajući ih u nešto mnogo više indikativno za to kako žene žele i treba da se oblače danas. Mnogi brendovi su takođe počeli da gledaju ka unutra i ukidaju previše plasirane ideje nostalgije i fantazije, pružajući svežu, samoizražajnu paletu odeće. Dizajneri na Londonskoj nedelji mode, koja ove sezone slavi svoju 40. godišnjicu, takođe nas usmeravaju u ovim konvergentnim pravcima, a najbolji među njima izazivaju nas da se zapitamo: Šta znači praviti odeću za odrasle u 2024?

Buntovnost je oduvek bila u srži britanske mode. Zamislite Mary Quant koja nam daje mod mini-suknji, Vivienne Westwood koja definiše šta znači biti pank ili Lee McQueen koji koristi često kontroverzne priče da predstavi izuzetnu odeću koja probija granice. S druge strane, tu su i Saville Row krojenje i strogi tvid i tartani, dugo favorizovani od strane monarhije i elitnih slojeva visokog društva. Londonska nedelja mode oduvek je imala pomalo podeljenu ličnost – onu sličnu Njujorku, gde su underground i overground dva veoma odvojena entiteta. Ali sada, srednji put se pojavljuje u oba grada, a u Londonu se manifestuje u dizajnu koji spaja sofisticiranost sa subverzijom.

Tolu Coker

Tolu Coker je otvorila nedelju jednom od najuzbudljivijih revija. Kolekcija mlade dizajnerke inspirisana je njenom majkom i uličnim trgovcima u njihovoj rodnoj Gani. Odelo je krojeno u različitim proporcijama, a košulja je bila isečena na dugačke haljine sa preteranim kragnama i strukom sa korsetom. Odeća je bila inspirisana ljudima koje je Coker poznavala dok je odrastala, a koji nisu mogli da priušte skupu modu, ali su mogli da budu lukavi sa drapiranjem, stilizovanjem i slojevima. Drugim rečima, to je lepota u „prepravi pa nosi“ za novu i pametnu generaciju.

16Arlington

Dok je Cokerova crpila inspiraciju iz svog stvarnog života, Marco Capaldo je za 16Arlington tražio fantazije iz bajki za svoju impresivnu kolekciju. Pokazujući svoju mračnu stranu Capaldo je prikazao gotičke I seksi prozirne haljine sa panelima, a detalji od srebrnih resa na šalovima i suknjama dali su upečatljivu notu monohromatskom crnom kompletu konfekcijskih komada.

Erdem

Govoreći o suštini, niko nije veštiji u pravljenju odeće za žene u Londonu danas od Erdema Moralioglua. Tokom poslednjih nekoliko sezona, dizajner je napravio veliki korak u dodavanju više bujnosti i neočekivanih detalja svom elegantnom repertoaru – sećate se onog Barbour patchworked kaput za proleće? – to je ponovo uradio za jesen.

Simone Rocha

Kolekcija pod nazivom “the wake”, poslednji je deo trilogije kolekcija – prva je prikazana na prošlogodišnjoj Nedelji mode, kao “generalna proba” “, sa modelima koji su držali cveće u potpunosti napravljeno od perli, dok su nosile haljine sa šavovima od ruža, nagoveštavajući šta će doći. Sledeća je bila couture kolekcija za Jean Paul Gaultier, koju je dizajnerka nazvala “the procession”, I konačno, revija Simone Rocha za jesen 2024, održana u crkvi Svetog Vartolomeja, bila je „buđenje“. Rocha je koristila korset i prozirne tkanine kako bi naglasila svežu, oslobođenu perspektivu senzualnosti. „Perverzno“ je bila reč kojom je opisala kolekciju i to je svakako prikladan naziv, ne samo za Rochu, već i za mnoge dizajnere u Londonu ove sezone koji redefinišu ženstveni stil.

JW Anderson

Jonathan Anderson previše dobro poznaje privlačnost perverznog. Poznat je po svom nadrealističkom pristupu banalnoj modi, uzimajući jednostavne pantalone, šortseve ili duksericu i pretvarajući ih u glinu ili rastežući njihove proporcije do komičnih dužina. Ove sezone za JW Anderson, koristio je skromni džemper kao polaznu tačku, a zatim ga je preoblikovao u razne skromne oblike: mini haljinu suženu u struku, suknju sa čvorovima i gornji uparendeo, ultra nizak V-izrez džemper koji se nosi sa cvetnim pojasom i suknjom sa trakom. Ovo nije kolekcija za ženu koja nosi polo majice, farmerke i ravne cipele od kašmira. Ovo je nešto mnogo maštovitije.

Burberry

Na reviji za jesen 2024, dizajner Daniel Lee predstavio je neke nove momente na kultnom trench mantilu, što je radio otkako je preuzeo kormilo pre dve sezone. Ali ovaj put je predstavio i neku alternativnu gornju odeću koja je bila jednako britanska i jednako glamurozna. Manekenke su nosile čupave zelene kapute od mahovine, vunene mantile sa reverima prekrivenim spiralnim rajsferšlusom i najlonske bomber jakne sa preterano zelenim kragnama koje podsećaju na lavlju grivu.

Foto: Profimedia

Najnovije