Kako je Clare Waight Keller promenila brend Givenchy

Kraj jednog poglavlja modne kuće...

Prva žena brenda Givenchy

Clare Waight Keller preuzela je mesto kreativnog direktora Givenchy u martu 2017. godine, samo mesec dana nakon odlaska Riccarda Tisci-ja, koji je napustio tu funkciju posle 12 godina rada. Postala je prva žena koja je vodila modnu kuću u celoj 66-godišnjoj istoriji brenda. Pre svog novog imenovanja, Clare Waight Keller je radila u modnoj kući Chloe šest godina. Pod njenim vođstvom, francuska modna kuća bila je jedna od najuspešnijih u portfoliu Richemont-a (kompanije koja uključuje Net-a-Porter Ltd., Alaia, Cartier, Van Cleef & Arples i mnoge druge). Njen stil je bio prepoznatljiv - mešavina bohoa s nostalgičnom sportskom retro notom, uz primese ​​sedamdesetih i romantike. Ovu estetiku, ali u najuglađenijoj varijanti, podarila je i fanovima Givenchy brenda, dodajući malo gotike u celu priču.

Saradnja sa vojvotkinjom

Ime Clare Waight Keller krasilo je sve naslove u 2018. godini, kada je Meghan Markle, nevesta engleskog naslednika princa Harrija, otišla do oltara u haljini Givenchy koja je koštala 300 hiljada funti. Rezultat njihove saradnje bila je snežno bela haljina sa čamaz izrezom i ¾ rukavima, akcentom na struku i suknji, čiji su obim stvorila tri sloja lagane organze. Clare Waight Keller je takođe kreirala dugi veo sa vezenim cvećem - simbolima 53 zemlje Zajednice naroda.

„Ona je iskrena, prijateljski raspoložena i vedra. Ona dobro zna šta želi, pa je rad sa njom zadovoljstvo“, govorila je Clare Waight Keller o saradnji sa vojvotkinjom. Kroz kratak „kraljevski“ život, Meghan je podržavala Givenchy, periodično birajući odeću brenda za društvene događaje. Na dodeli nagrada Fashion Awards  2018. godine trudna vojvotkinja lično je uručila nagradu Dizajner godine Clare Waight Keller i toplo se zahvalila na svojoj venčanici.

Haute couture

Clare Waight Keller je prokomentarisala odlazak iz brenda na svom Instagram profilu „Fokusirala sam se na couture liniju - i ovo je bio jedan od najznačajnijih perioda u mojoj profesionalnoj karijeri. Delila sam mnogo divnih trenutaka sa timom i ateljeom dizajnerskog tima Givenchy - vaš talenat i posvećenost zauvek će mi ostati u sećanju."

Pod njenim vođstvom objavljeno je pet kolekcija - sve su postale omaž arhivskim delima Huberta de Givenchyja. Tako je spasila DNK kuće, unoseći svoj potpis. Poslednja kolekcija simbolično je predstavljena pod nazivom „Pismo ljubavi“.

foto/bazaar.ru

Pročitajte još

Pročitaj još