Kenzo Takada - legendarni osnivač Kenza je preminuo

Dizajner je preminuo u 81. godini života.

Svi mediji su objavili tužnu vest da je preminuo Kenzo Takada, legendarni japanski dizajner i osnivač modne kuće Kenzo. Imao je 81 godinu. Uzrok smrti, prema rečima portparola kompanije Takada, bio je koronavirus. Datum i mesto sahrane dizajnera još uvek nisu poznati.

Kenzo Takada rođen je 27. februara 1939. u gradu Himeji u Japanu. 1958. preselio se u Tokio da započne studije na Bunka koledžu, prestižnoj japanskoj školi dizajna. Kasnije osniva svoj brend Kenzo, čija je prva revija održana 1970. godine u Parizu i izazvala je veliku pometnju u evropskoj modnoj štampi.

Od 1988. godine takođe je lansirana uspešna linija parfema pod brendom Kenzo. U svojim radovima, dizajner je često koristio citate iz japanske kulture i kostima, kao i egzotične tehnike za prezentacije: na primer, dva puta je pokazivao svoje kolekcije u cirkusu. 1999. godine, nakon prodaje kuće kompaniji LVMH, sam Takada je otišao, a Antonija Marasa ostavio za naslednika. 2011. godine zamenili su ga Humberto Leon i Carroll Lim, osnivači njujorške kuće Opening Ceremony. 

Felipe Oliveira Baptista trenutno je kreativni direktor kuće.

Pročitaj još iz kategorije Modni dizajneri