Otvara se izložba u Parizu posvećena ženi koja je unela nadrealizam u modu - Elsi Schiaparelli

Poznata je i po popularizaciji jarko pink boje.

Jarko roze boja danas ne bi bila tako atraktivna da nije bilo Else Schiaparelli. Dizajnerka, koja je imenovala i popularizovala ovu nijansu, postala je poznata po tome što je unela nadrealizam u svet mode.

Njeni dizajni prestigli su modu, pretvarajući se u čista umetnička dela. Musée des Arts Décoratifs u Parizu to vrlo dobro zna – ove sezone prikazaće retrospektivu Schiaparelli nasleđa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELSA SCHIAPARELLI (@_schiap)

Izložba pod nazivom Shocking: The Surreal World of Elsa Schiaparelli, predstaviće njene kreacije uz radove koje potpisuju Salvador Dali, Jean-Michel Frank, Meret Oppenheim i Alberto Giacometti. Originalne skice iz ogromne kolekcije, koje je dizajnerka lično poklonila French Customs uniji – a koje održava muzej, takođe će biti izložene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELSA SCHIAPARELLI (@_schiap)

Posetioci moćiće (iznova) da otkriju vizionarski rad, talenat i uticaj kreatorke kroz večernje haljine, ležernu i elegantnu odeću, nakit, modne dodatke, parfeme i druge izložene artikle.

„U današnjem savremenom svetu, koji vidi očiglednu, direktnu vezu između mode i umetnosti, Elsa Schiaparelli, sada više nego ikada oličenje je žene našeg vremena“, navodi Musée des Arts Décoratifs u saopštenju. „Dve decenije, Elsa Schiaparelli živela je i disala avangardnu modu, koristeći je kao polje za igru da ponovo otkrije ženu i ženstvenost, stil i duh, sa životnim delom koje ostaje iznenađujuće moderno. Otelovila je viziju blistavog i živog Pariza sa nezasitom radoznalošću, uživajući u svemu što je novo.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELSA SCHIAPARELLI (@_schiap)

70 godina kasnije, Schiaparelli brend i dalje je u usponu. Kako poznate ličnosti (poput Beyonce) i javne figure (kao što je američka prva dama Jill Biden) nastavljaju da nose Schiaparelli, pod kreativom Daniel Roseberry-a, kuća nastavlja da ispisuje modnu istoriju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Izložba će biti otvorena za javnost od 6. jula do 22. januara 2023. godine, u Parizu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

 

Pročitajte još

Pročitaj još

Prisustvujte perfomansu visokog intenziteta umetnice Sanje Latinović

U Salonu Muzeja savremene umetnosti performans umetnica Sanja Latinović predstaviće se izložbom pod nazivom “Prepreka ili prag”.

"Hermès u nastajanju" - izložba koja je oduševila

Kada je u pitanju zanatstvo i  umeće malo je brendova koji mogu da stanu na crtu čuvenom Hermès-u, brendu koji je tokom tradicije duge čak 185 godina negovao generacije zantlija koji su stručno ručno klesali, od konjičkih dodataka i torbi, do časovnika i farbanih porcelanskih tanjira.

Izložba posvećena Coco Chanel stiže u čuveni londonski muzej

Otvaranje je sledeće godine, te ljubitelji mode i umetnosti imaće dovoljno vremena da isplaniraju put koji se ne propušta.

Uskoro: Beogradska izložba koje će pomeriti granice

Prošlogodišnja Izložba "Refleksije" Mire Brtke bila je opravdano jedna od najposećenijih, a sada nam dolazi u novom formatu...

Šejla Kamerić: Žene su u prošlosti proglašavane vešticama, a danas su još uvek degradirane, potlačene, ućutkane

Kao uvod u njenu izložbu "Mother Is A Bitch" koja je nedavno postavljenu u galeriji Eugster u Beogradu, razgovarali smo sa umetnicom o njenom radu, umetnosti, lepoti i ženi.

Pogledajte: Izložbu remek-dela najvećih imena jugoslovenske moderne i savremene umetnosti

Od 15. aprila 2022. godine u četiri izlagačka prostora ARTE galerije u Beogradu (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29) biće otvorena nova izložba u okviru projekta Kolekcionar kao kustos i selektor, čiji je fokus na umetničkim delima velikog formata.