Harper's Bazaar Srbija

PFW: Saint Laurent F/W 2024 kolekcija definisana transparentnošću

U slavu ženstvene figure.

Na reviji sa siluetama koje grle telo i prozirnim outfitima, kolekcija Saint Laurent za jesen/zimu 2024. definisana je transparentnošću. Serija stajlinga počela je providnom haljinom braon boje sa crnim kaišem sa zlatnom kopčom i krznenim aksesoarom koji je manekenka nosila u ruci. Ovaj outfit koji je otvorio reviju pratio je niz sličnih prozirnih izhleda, od kojih su neki praćeni luksuznim krznom I strukturisanim oversized jaknama, čineći kolekciju sa fokusom na nevidljivo.

„Anthony Vaccarello nas podseća na ono što je nekada bilo u centru mode tako što ga čini nevidljivim: odeću“, navodi se u beleškama. „Pripijene svilene haljine – nalik prozirnom donjem vešu – istovremeno otkrivaju i pokrivaju ženu koja ih nosi, kao hipergrafički rendgenski snimci. Transparentnost – potpis Saint Laurent – se ponovo čita, minimizirajući rastojanje između odeće i kože tako da ih efikasno se stapa i tkanina isparava poput magle.” U Vaccarellovoj najnovijoj verziji za modnu kuću, telo se pokazalo kao najvažniji dodatak, jer odeća napravljena od mekih i tankih tkanina naglašava figuru ispod, a ne samu odeću.

Transparentnost je potpis Saint Laurenta; dizajni koji su tečni i rizični su amblematični za brend. Ipak, pogrešno je misliti da brend, a posebno ova kolekcija, koriste prozirnu tkaninu da bi bili provokativni, jer se transparentnost umesto toga koristi da otelotvori samopouzdanje žene. Sa ovom kolekcijom za jesen/zimu 2024, žena i njena figura su hvaljeni kao umetnost.

To se najbolje vidi u umotanim, providnim haljinama braon, bordo crvenoj i upadljivoj plavoj boji. Čak i izgledi koji su neprozirni, uključujući i svilenkaste haljine sa podvezicama, predstavljaju se na fluidan i privlačan način koji dodatno proslavlja ženstvenu figuru.

Foto: Profimedia

Najnovije