Harper's Bazaar Srbija

Povratak glamuroznih rukavica: Kako nositi aksesoar dostojan princeze?

Jeste li već primetili ovaj modni detalj u odevnim kombinacijama poznatih dama? Zašto ga i dalje ne posedujete vi?

Najveća greška koju pravimo vezano za rukavice iznad lakta jeste ta što u njima instant vidimo Marilyn Monroe u sceni iz filma “Muškarci više vole plavuše”. Njena pink toaleta, dijamanti oko vrata i duge satenske rukavice u istoj boji kao predivne večernja haljina, koju potpisuje dizajner kostima William Travilla, jednostavno su stvoreni za film.
Zatim, kako zaboraviti Audrey Hepbrun u kultnom Givenchy stajlingu iz 1961. kreiranom isključivo za  “Doručak kod Tifanija” – duga crna koktel haljina, pripijena uz telo sa čamac izrezom i biserima oko vrata. Kako drugačije onda videti rukavica iznad lakta, nego isključivo u stilu visoke elegancije?

Međutim, Jil sander, Fendi, Prabal Gurung, Sportmax i mnogi drugi dizajneri, za ovu sezonu i te kako su se potrudili da nam približe moć ovog modnog detalja nosivog u svakodnevnoj varijanti.

Sve je stvar dobre stilizacije i posedovanja svesti o tome da ovaj aksesoar bez daljnjeg podiže svaki stajling na mnogo viši nivo. Za početak možete da probate sa rukavicama od veštačke kože koje dosežu tik ispod lakta. Crne kao obavezne, a onda i one u boji koje će napraviti značajnu distinskciju kada ih budete kombinovali sa zimskim kaputom neutralnog tona.

Činjenica je da su rukavice iznad lakta nekako oduvek bile rezervisane za elitu i glamurozne događaje. Tome u prilog govori i jedan zanimljiv istorijski modni podatak. Naime, prvi par ovog modela rukavica načinjenih od lana pronađen je u grobnici Tutankamona, koja datira iz 1.300-te godine pre Hrista. Tu je i podatak da se aristokratija širom sveta u javnim prilikama ne pojavljuje bez rukavica, dok su dame tokom važnih večera i prijema, pogotovo balova – po nepisanom pravilu uz svoje večernje toalete kombinovale rukavice iznad lakta.

Naravno da i dalje ovaj modni dodatak možete nositi uz večernju haljinu i tako postići maksimalan efekat glamura, ali ukoliko rukavice uklopite u ležerniji stajling dobićete instant efektnost na nekom novom, neočekivanom nivou.

Da li se usuđujete?

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

Najnovije