Harper's Bazaar Srbija

Prada ili Tiffany? Koji Harrods kafić je za vas?

Njujorški šik ili italijanska elegancija?

Naša saradnica iz Londona, Sara Dozai, posetila je dva nova kafića u najpoznatijoj robnoj kući u Londonu. Harrods trenutno ima otvorena dva brendirana kafića, Tiffany Blue Box Cafe i Prada Caffe. Njujorški šik ili italijanska elegancija – proverite koji kafić više odgovara vašem senzibilitetu. 

Tiffany Blue Box Cafe otvoren je u sklopu Harrodsa još 2020. godine. S obzirom na uspeh koji je ovaj prvobitno pop-up doživio pri otvaranju, sada je taj kafić deo stalne postave restorana i kafića u Harrodsu. Prada Caffe je za sada otvoren samo kao pop-up te će biti deo Harrodsa do 7. januara 2024. godine.

No, koje su glavne razlike?

Princip na kojem ova dva kafića funkcionišu potpuno je drugačiji. Prada Caffe funkcioniše na bazi većine kafića gde plaćate za sve što naručite pojedinačno. U zavisnosti od toga kada se odlučite otići u ovaj kafić, ponuda će biti drugačija. Sve poslastice i kolači dostupni su celog dana, ali osim toga postoje dva menija – jedan za doručak (od 9 do 11:30) i jedan za ručak (od 12 do 21). Ako niste najveći ljubitelji slatkiša, u celodnevnoj ponudi nalaze se i neke slane delicije i sva pića (od kava do koktela i vina). Ovde takođe možete naručiti peciva i kolače za poneti – ako ih želite probati, a niste u mogućnosti da sednete u kafić jer nema mesta.

S druge strane, Tiffany Blue Box Cafe tu mogućnost nema u ponudi. Ovaj kafić takođe ima dva menija, jedan za doručak (od 9:30 do 12:30) i jedan za popodnevni čaj (od 13 do 19). Popodnevni čaj, engleska je tradicija koja se praktikuje u mnogim kafićima i luksuznim hotelima. Uz čaj se uglavnom serviraju manja slana jela i poslastice, posebno raznovrsne torte. Ova dva menija imaju jednu cenu u koju su uključena sva jela i bezalkoholna pića. Ako želite šampanjac, koktel ili vino, platićete dodatno. Lično, preferiram princip Prada kafića jer mi daje više slobode i izbora, ali za sve one koji žele pravi engleski brunch ugođaj, Tiffany kafić je pravo mesto.

Ako je vaš glavni razlog za posetu jednog od ova dva kafića estetika, onda sve zavisii od toga koje boje preferirate i od tipa prostora i atmosfere koja vam je draža. Prada kafić je veći i moderniji i deluje impresivnije kad uđete u njega. Gotovo sve u njemu je u zelenim, crnim ili belim tonovima. Ovde ćete biti okruženi s mnogo ljudi i osetićete italijanski šmek u svemu oko vas. Volite li sedeti u kafićima u centru Beograda ili na špici u Zagrebu, ovaj ambijent će vam definitivno odgovarati. S druge strane, Tiffany kafić je manji pa se osećate nešto opuštenije dok ste u njemu, posebno ako ne volite biti okruženi s mnogo ljudi. Dizajniran je u svetloplavim i belim tonovima, te se na zidovima oko vas nalaze slike koje prikazuju Audrey Hepburn, Tiffany nakit, Tiffany radnje ili scene iz filma Breakfast at Tiffany’s. U ovom kafiću osetićete deo New Yorka iz Audrinog doba. Želite li intimniju atmosferu i osećaj tihog kutka u velegradu, ovo je kafić za vas. Ako se pak ne možete odlučiti što vam više godi, posetite oba. Sigurno je da nećete zažaliti jer su i jedan i drugi bili pravi hit u Londonu od trenutka kad su se otvorili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by N A V I J ✨ (@_navi.j)

Za kraj, treba da obratite pažnju na najzamorniji deo – rezervacije. Nađete li se u blizini Harrodsa verovatno ćete poželeti da sednete u neki od ova dva kafića, no, možete li sesti u neki ako prethodno niste rezervisali sto? 

Za Prada kafić rezervacije su gotovo uvek skroz popunjene, ali možda vam se posreći u Tiffany-ju. Najbolje je da, ukoliko želite da posetite oba ova kafića, probate da napravite rezervacije pre puta. Ako vam ne pođe za rukom, utešno je to što u Prada kafiću možete kupiti krosane i kolače za poneti i probati ih kasnije.

Tekst: Sara Dozai

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije