Harper's Bazaar Srbija

BFW Review: Aktivizam na pisti Beogradske nedelje mode

51. L’Oreal Fashion Week i ovog puta pozabavio se društveno odgovornim pitanjima.

Beogradske nedelje mode kao i na svim prethodnim izdanjima, pored promocije mode i autorskog stvaralaštva i na 51. L’Oreal Fashion Week-u promovisala je teme koje se bave društvenom odgovornim pitanjima. Iako suočeni sa tragičnom situacijom koja je zadesila Srbiju početkom maja meseca, BFW tim je našao način da, verujući u važnost  promocije stvaralačkih vrednosti i kreativnog potencijala mladih umetnika, program adaptira i realizuje u skladu sa situacijom s kojom se suočilo naše društvo.

Već prvi izraz svesti našao se na reviji otvaranja, koja je bila posvećena jubileju 15 godina dodele Nagrade za savremeni modni izraz Boris Nikolić, a koje je predstavljala dobar primer kulture sećanja na važne ljude iz sveta mode koji više nisu sa nama, poput Borisa Nikolića, jednog od najznačajnijih domaćih dizajnera autorske mode; tokom prezentacije radova prethodnih dobitnika nagrade, kreatorka Aleksandra Lalić je zatvorila reviju noseći vez na kome je pisalo “Svet mora stati, mami nije dobro” – čime je poslala snažnu poruku solidarnosti sa svim pogođenima u nedavnim tragedijama.

Program Fashion Incubator, u kojem studenti beogradskih škola modnog dizajna tradicionalno predstavljaju svoje modele, ove sezone imao je za temu Rethink Fashion – studenti su se  kroz svoje radove posebnu pažnju poklonili održivoj modi, temi koja je uzela primat na globalnom nivou, primenom tehnika reciklaže, redizajna i prenamene već postojećih komada garderoba i tekstila. 

SestreS (Ivana i Jelena Stevančević) svoj aktivizam pokazale su kroz kolekciju Ko nosi brkove, koja na duhovit i blago ironičan način preispituje društvene konvencije rodnog izražavanja i ekspresije ličnog stila i oslobođenja konzervativnih normi. Njihova revija potvrdila je da modna pista ne služi samo za promociju odeće, već i za iskazivanje stavova i preispitivanje normi.

Revija Tribute to Vivienne Westwood, posvećena legendarnoj kreatorki, imala je možda i najsnažnije društveno-odgovorne poruke, u skladu sa modnom ikonom i njenom bogatom karijerom. Rođena u Engleskoj, Vestvud je stekla slavu 1970-ih kao dizajner pank mode, koju je odlikovala provokativna i buntovna estetika. Od tada je nastavila da pomera granice mode, često koristeći svoj dizajn kao sredstvo društvenog i političkog komentara. Njeni modeli su imali za cilj da šokiraju i izazovu status kvo, i da podstaknu ljude da drugačije razmišljaju o modi. Njen uticaj ogledao se i u brisanju granica između muške i ženske odeće.  Bila je glasni zagovornik smanjenja negativnog uticaja modne industrije na životnu sredinu i koristila je svoju platformu za promovisanje etičkih i održivih proizvodnih praksi.

Skoro svi društveno-odgovorni motivi koji su pratili kolekcije Vivienne Westwood, mogli su se videti na pisti 51. L’Oreal Fashion Week-a; posebno su se istakle kreacije Marka Fehera, koji je kroz svoj rad ukazao na problem i porast slučajeva femicida, problema za koje naše društvo još uvek nije našlo rešenje. Oba Markova modela nosila su jaku simboliku – izrađeni od tkanine sa printom zatvorenih i otvorenih očiju dok su im ruke bile ofarbane u jarko crvenu boju. Muški model je imao vez sa natpisom (ne zatvaraj oči na zločin) i definiciju femicida, dok su se kod ženskog modela natpis  i definicija femicida bili prikreveni  i našli su se na podsuknji tj krinolini.

Novi program BFW-a, Street&Urban Fashion Show, koji za cilj ima osnaživanje i davanje platformi mladim i on-line brendovima urbanog stila, takođe je imao elemente aktivizma. Poruke na majicama brenda Živi Proživi, govorile su o nošenju sa problemima i važnosti brige o sebi, korišćenjem printa poput Univerzume – reši ovo, Maštam, ne smetaj,  a pažnju su izazvale i provokativne poruke brenda Alby wear.

Aksesoari brenda Hemp Packs izrađeni su od prirodnih materijala održivim tehnikama proizvodnje, naslanjajući se time na važnost odgovorne proizvodnje koja je goruća tema kako u domaćoj, tako i u svetskoj modnoj industriji.

Finale revije je bilo vrlo emotivno uz devojku koja koristi protezu za kretanje i koja je hrabro pronela modela  brenda Plima Sport uz gromoglasan aplauz publike. Ovaj brend je deo ekipe koja posebno dizajnira navlake za proteze, te svojom kreativnošću doprinose inkluziji što je bila snažna poruke i ove revije.  

Generacija Z bila je inspiracija za kampanju BFW-a Nova renesansa za novu generaciju, čiji koncept je osmislila Nevena Ivanović, dizajnerka brenda NeoDesign. Pored kampanje, vrednosti koje se vezuju za generaciju Z – promišljanje baštine, slavljenju autentičnosti, održivosti, inkluzivnosti i borbi za slobodu, a protiv diskriminacije, videle su se i na samim revijama; izdvaja se revija MaximaliZm as a Spectacle, autorke koncepta Jovane Nikolić, koje je odnos generacije Z prema svetu i sebi prikazala na pisti, korišćenjem unikatnih stilova i kombinacijom vintidž garderobe sa trendi komadima kao i korišćenjem redizajnirane odeće. Atmosfera revija pulsirala je duhom mladosti, hrabrosti i potrebe za borbom, koji se jasno vidi u novim generacijama.

Iako je 51. L’Oreal Fashion Week bio održan u periodu velike tuge, empatija na samom događaju bila je i opipljiva i vidljiva. Modni autori našli su jedinstven način da pošalju poruke solidarnosti i dali umetnosti da govori umesto reči.

Tekst: Promo 

Fotografije: Đorđe Tomić, Danijel Rauski, Sara Đokić, Gajić Mina, Svetlana Braun 

Najnovije