Harper's Bazaar Srbija

On je nova dizajnerska zvezda: Harris Reed pokorio Londonsku nedelju mode

Osim toga, kreirao je fantastične kombinacije za Adelin poslednji spot i godinama oblači Harryja Stylesa!

Dvadesetšestogodišnji dizajner britansko-američkog porekla, blizu dva metra visoki momak sa dugom narandžastom kosom, Harris Reed je na nedavno završenoj Nedelji mode u Londonu predstavio svoju drugu ready-to-wear kolekciju, ovog puta za jesen 2022. Ako se ima u vidu kakvu je pometnju izazvao prvom, debitantskom, onda ne možete ni da zamislite koliko je interesovanje vladalo za njegovu poslednju liniju odeće. Poznat po ljubavi prema volanima, romantizmu, glam –  rocku, ogromnim šeširima, ukrasima za glavu i oversized mašnama, dizajner je ostao veran svojoj estetici. Kolekiju je prikazao u evangelističkoj crkvi Saint John – dok je Sam Smith pevao, deset modela poziralo je između oblaka napravljenih od papira. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Harris Reed (@harris_reed)

Nazvana “60 Years a Queen“, po knjizi Herberta Maxwella iz 1897.godine o kraljici Viktoriji, Reedova nova kolekcija u viktorijanskom stilu miks je queer i royal momenata. Kreacije su raskošne, dizajner se poigravao proporcijama i volumenom. Najzanimljiviji je odabir materijala. S obzirom na to da su Reedove kolekcije “demi couture“, odnosno – pravi ih ručno, a od pristupačnih materijala, ovog puta otišao je korak dalje, pa je tekstil, za nameštaj, pronašao u vili Bussandri, koja pripada grofici istog prezimena, a koju je upoznao u jednom kafiću u Italji, prilikom posete svojoj mami, koja tamo živi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Harris Reed (@harris_reed)

Ko je Haris Reed i kako je odmah po završetku studija postao momak čije kolekcije i stilizacije ljubitelji mode sa nestrpljenjem očekuju? Sin je oskarovca, britanskog producenta i reditelja dokumentarnih filmova Nicholasa Reeda i američkog modela i dizajnerke sveća Lynette Reed. Pre dve godine diplomirao je na Central St. Martins koledžu u Londonu, a zbog lockdowna izazvanog pandemijom virusa korona, diplomsku kolekciju je pravio bez pristupa školskim sredstvima. Ona je proizvedena u njegovom stanu u Londonu, zahvaljujući pegli od 20 funti, šivaće mašine Singer naručene preko interneta, lepka i lutke od pene nađene pored kontejnera. Kolekcija je debitovala u britanskom Vogue-u i predstavljena je virtuelno preko Instagrama. Negde u to vreme, Reed je zajedno sa mamom napravio kolekciju sveća.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Harris Reed (@harris_reed)

Odmah se izdvojio kao gender fluid dizajner, koji se igra odrednicama “muško i žensko”. Njegovu estetiku opisali su kao “nebinarni romantizam”, a ono po čemu je prepoznatljiv jesu klasični muški krojevi sa skulpturalnim suknjama i haljinama, uparenim uz ogromne šešire ili ukrase za glavu. Njegov rad obožavaju poznate ličnosti, a jedna od prvih saradnji desila se sa Harryjem Stylesom. Kada je britanski pevač i glumac slikan za američki Vogue, a bilo je to prvi put u istoriji da se neki muškarac nađe sam na naslovnici prestižnog magazina, Anna Wintour pozvala je Reeda da za Harry-ja dizajnira haljinu. Reed je haljinu napravio za rekordno kratko vreme: “Imali smo manje od sedam dana za haljinu, tako da bukvalno nisam spavao. Nikad ništa brže u životu nisam napravio …”, izjavio je kasnije, ali upravo mu je ova naslovnica donela pohvale širom sveta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Harris Reed (@harris_reed)

Osim Harryja, Reedovu odeću nose Solange Knowles, Miley Syrus, Selena Gomez, Ezra Miller, Troye Sivan, Emma Watson, Adele – za koju je radio otvarajući stajling u spotu za poslednju pesmu Oh My God. Dizajner u usponu magazine GQ, sarađivao je sa brendom Dolce & Gabbana kako bi obukao Iman za Met galu 2021, sa kojom se u sličnoj odeći pojavio na crvenom tepihu iste manifestacije. Lansirao je liniju nakita sa Missomom i zajedno sa MAC kozmetikom radio na mejkap liniji Harris Reed & MAC. Negove kreacije deo su izložbe posvećene muškoj odeći, Fashioning Masculinities: The Art of Menswear, u Victoria & Albert muzeju u Londonu. 

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije