Harper's Bazaar Srbija

Ko su “babygirl” muškarci i šta njihov uspon znači za modu

Jedno je sigurno: dovoljno su sigurni u svoju muževnost da zaobiđu pravila oko garderobe podeljene prema polovima

Barry Keoghan i Jacob Elordi iz Saltburn-a. Harris Dickinson iz The Iron Claw. Dominic Sessa iz Holdovers-a. Ovo su najnovija poznata lica koja su zaslužila obeležje „babygirl“ muškaraca, pridruživši se Harryju Stylesu, Oscaru Isaacu, Timothéeu Chalametu i fiktivnom liku Kendallu Royju (Succession). Mnoštvo K-pop zvezda takođe je zaslužilo ovaj nadimak, kao i vozač formule Lewis Hamilton.

2023. je bila godina ”babygirl” muškaraca, kada su učvrstili svoje mesto u duhu vremena pop kulture sa dominacijom na društvenim platformama, posebno TikToku i Twitteru.

Ali ko su babygirl muškarci i šta njihov uspon govori o budućnosti mode?

Babygirl je oznaka kojom se etiketiraju muškarci koje smatramo ne samo zgodnima, već i zanimljivim, vrednim truda. To je reč koja se pripisuje momku koji je divan i koji je opšteprihvaćen – neko koga smo manje-više univerzalno odlučili da volimo.

Babygirl muškarci obično su dovoljno sigurni u svoju muževnost da zaobiđu pravila oko garderobe podeljene prema polovima pri odevanju. Pedro Pascal, Timothée Chalamet i Keoghan osvojili su crvene tepihe na nedavnim dodelama prestižnih nagrada u izgledima predviđenim za žene.

U prethodnoj godini Elordi je retko viđen bez dizajnerske torbe, među kojima su mi favoriti bile žuta Louis Vuitton Monogram Speedy tašna, Bottega Veneta Andiamo torba i Celine logo Messanger torba, između ostalih.

Oni su vodeće zvezde u hit filmovima, holivudski srcolomci koji nas ostavljaju bez daha, i vole da se zabave sa modom i van crvenog tepiha, noseći kratke i uske majice, male torbe, ženstvene dodatke izvučene iz konteksta u svojim street style izdanjima.

Zašto da ne?

A$AP Rocky, Kid Cudi i Harry Styles bili su među onima koji su utrli put babygirl muškarcima, prihvatajući haljine i suknje 2021. godine, a neki i ranije. To je na izvestan način eliminisalo ideju da muškarca zanimanje za modu čini ženstvenim, ili da to govori o njemu, kakva je osoba. Sada, biti zainteresovan za modu je kul.

U doba prolaznih trendova, neko bi se mogao zapitati da li će se ovaj krosover nastaviti ili će se muškarci do sledeće sezone vratiti svojim standardnim odelima. Konsenzus je da je ovo više promena paradigme nego zabluda. Gender-fluid oblačenje nije novo i u porastu je poslednjih godina. Prvo je krenulo sa ženama koje su prigrlile nošenje odela iz muških kolekcija a sada se okreće ka muškarcima.

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije