Harper's Bazaar Srbija

Mulberry više neće koristiti egzotičnu kožu u svojim kolekcijama

Mulberry je odustao od egzotične kože nakon višegodišnjeg pritiska grupe PETA za prava životinja.

Luksuzni brend, koji je već odustao od korišćenja krzna, obećao je da nikada neće koristiti kožu krokodila, noja, guštera ili zmije u svojim dizajnima.

“Proveli smo dosta vremena u određivanju i neprestanom preispitivanju kriterijuma i ciljeva održivosti. U ranoj fazi ovog procesa odlučili smo da ne koristimo egzotičnu kožu u svojim kolekcijama i to ostaje naš stav”, rekla je menadžerka održivosti Mulberry Group Rosie Wollacott.

Upotreba proizvoda životinjskog porekla u modi je vruća tema rasprave poslednjih godina, a poslednjih je meseci još aktuelnija nakon što su stručnjaci povezali trgovinu sa širenjem bolesti poput Covid-19. Nagađa se da je novi koronavirus, koji i dalje izaziva rasprostranjeni globalni poremećaj, nastao na kineskom tržištu prodajom divljih i egzotičnih životinja.

Victoria Beckham, Vivienne Westwood, Chanel, Diane von Furstenberg i Paul Smith ranije su najavili da neće koristiti egzotičnu kožu.

“Iza svake torbe ili novčanika napravljenog od egzotične kože stoji životinja koja je strahovito stradala. Odluka Mulberry brenda da zabrani ove okrutno stečene materijale je znak vremena, a PETA poziva druge luksuzne brendove da to urade”, izjavila je direktorka PETA-a Elisa Allen.

 

foto: Mulberry

Najnovije