Harper's Bazaar Srbija

Tiffany&Co otkriva koje njihovo parče nakita je završilo na listi najskupljih u istoriji

Impresivan dijamant se može nositi i kao ogrlica i kao prsten.

Tokom izložbe ekskluzivnog nakita u Dubaiju, brend je prikazao oživljenu verziju arhivskog dela – ogrlicu sa Svetskog sajma iz 1939., koju u samom centru krasi Empire dijamant od preko 80 karata, što je čini najskupljim komadom nakita ikada napravljenim.

Spektakularni komad zapravo ima još jedno zanimljivo svojstvo. Naime, ako vlasnik nakita poželi, Empire dijamant može ukloniti sa ogrlice i nositi ga zasebno kao veoma impresivan prsten.

Uprkos tome što je ogrlica na Svetskom sajmu trenutno na prodaju, Tiffany & Co je odbio da otkrije njenu tačnu vrednost. Stručnjaci procenjuju da košta negde između 15 i 22 miliona funti.

Ko god da postane vlasnik jedinstvenog predmeta, dobiće i doživotnu uslugu brenda, te bi Tiffany draguljar uvek bio na raspolaganju da preinači ovaj komad iz ogrlice u prsten, i opet, iz prstena u ogrlicu, nazad.

To je najskuplji komad nakita brenda od kada je prvi put osnovan 1837. godine.  Empire dijamant – D boja, tip IIa, iznutra besprekorno ovalno izbrušen – najveći je kamen koji je kuća ikada ponudila.

Tačnije drugi po redu, odmah nakon Tiffany dijamanta od 128,54 karata, koji nije na prodaju i koji je brend označio kao “neprocenjiv”.

Foto: Tiffany&co, Profimedia

Priredila: T. Mišović

Najnovije