Harper's Bazaar Srbija

Pierpaolo Piccioli napušta Valentino

Luksuznu modnu kuću u kojoj je radio više od 20 godina.

Modni svet zadržava dah dok vesti, o odlasku Pierpaola Picciolija iz modne kuće Valentino, kruže. Nakon više od 20 godina vernog služenja brendu, Piccioli se oprašta od ove kultne luksuzne kuće.

Ovaj talentovani dizajner je svoje oproštajne reči podelio na italijanskom jeziku putem Instagrama, ističući: “Nisu sve priče ograničene početkom i krajem, neke žive u večnom sada koje sija jakom svetlošću, toliko snažnom da ne ostavlja senke. Bio sam deo ove kompanije 25 godina, i za tih 25 godina postojao sam i živeo sa ljudima koji su sa mnom ispleli niti ove predivne priče koja je moja i naša. Sve što postoji, postoji zahvaljujući ljudima koje sam upoznao, sa kojima sam radio, sa kojima sam delio snove i stvarao lepotu.”

Piccioli je takođe izrazio duboku zahvalnost Valentinu Garavaniju, Giancarlo Giammetti i svom timu, naglašavajući privilegiju i čast koju je imao deljenjem svog putovanja i snova sa njima.

Ovaj talentovani dizajner je svoj put započeo u Valentinu 1999. godine zajedno sa Maria Grazia Chiuri, nakon gotovo decenije rada na dizajniranju aksesoara u Fendiju. Njihov dolazak označio je novu eru za brend, a kroz godine su postali poznati po svojim izvanrednim radovima na torbama i naočarima, što ih je na kraju dovelo do vođstva nad Red Valentino linijom 2003. godine. Kruna njihovog rada bila je preuzimanje uloge co-kreativnih direktora Valentina 2009. godine.

Tokom njihove saradnje, Chiuri i Piccioli su stvorili mnoge uspešne kolekcije, ali nisu izostale ni kontroverze, uključujući i optužbe za kulturnu aproprijaciju. Nakon što je Chiuri napustila brend 2016. godine, Piccioli je sam preuzeo kreativni pravac Valentina.

Njegova poslednja kolekcija za brend, za sezonu jesen 2024, bila je potpuno crna, što je možda bilo simbolično oproštajno delo od pozicije koju je obavljao punih 25 godina.

Uprkos odlasku Picciolija, modni svet ostaje u iščekivanju imenovanja njegovog naslednika. Ovaj izuzetni dizajner ostavlja iza sebe bogato nasleđe koje će zauvek obeležiti istoriju modne kuće Valentino.

Foto: Profimedia, Instagram

Najnovije