Harper's Bazaar Srbija

Opraštamo se od legendarnog francuskog dizajnera Thierry Muglera

U 73. godini života napustila nas je velika modna legenda.

Rođen u Strazburu 1948. godine, Mugler je studirao na School of Fine Arts i tamo igrao u operi. Zatim se seli u Pariz 1966. godine, gde je radio za druge dizajnere i kao fotograf. Prve kreacije pokazao je svetu 1973, a sledeće godine osnovao je svoj istoimeni brend, te ubrzo postao poznat po originalnosti krojeva i vizije.

Iako se 2002. povukao iz sveta mode, dizajner je ostao jedna od vodećih figura industrije. Njegove vanvremenske kreacije iz 80-ih i 90-ih godina, otkrile su nove generacije moćnih žena i poželele tu originalnost za sebe. Nakon što je Beyonce videla Muglerove kreacije u sklopu izložbe “Superheroes” u Costume Institute, naručila je kostime za svoju turneju. U stopu su je pratile i ostale zvezde poput Cardi B i Kim Kardashian.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #A3C21 (@a3cfestival)

Neki od poslednjih radova dizajnera bili su posebno naručeni “wet look” outfiti 2019. za Met Galu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hayatdenhaq (@hayatdenhaq_)

Snaga i otvorenost bile su osnove Muglerovog stila. Njegov arhetip bila je Amazonka, koja naređuje i vlada, ali sa posebnom dozom humora i osećaja za flert i zabavu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AMICA (@amicamagazine)

Inspirisan sa femme fatale, kreirao je siluete definisane oblikom peščanog sata, isturenih trouglov, te sa prenaglašenim naramenicama.

Ideja o uzanom struku dobila je nove dimenzije kada je svoje modele zamislio kao insekte za haute couture kolekciju proleća 1997. U drugim kolekcijama Mugler je predstavljao žene kao robote, motocikliste, boginje i anđele. U krajnjoj istanci trudna Pat Cleveland, obučena kao Madona, spustila se na modnu pistu iz vazduha.

Jako bitan aspekt njegovog rada bila je posvećenost krojevima i materijalima. Čak i preko fotografija moguće je uočiti pažljivo odabranu teksturu i šivenje. Njegovi najekstremniji radovi poput motorciklističke haljine uključivali su pravo inženjerstvo. Mugler je iskoristio svoje čudesne sposobnosti da prenese modu na viši nivo i dimenzije.

Kostime dizajnera videli smo u legendarnom spotu George Michaela za pesmu “Too Funky”, koje su nosili najpopularniji modeli 90-ih.

Ono što je Mugler uradio za svet mode bilo je i ostalo jedinstveno. Ispisivao je modnu istoriju kolekcijom za kolekcijom a da toga nijeni bio svestan. Gubitak ovakvog modnog genija u najamnju ruku je ogroman.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @maya_majorette

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T. Mišović

Najnovije