Harper's Bazaar Srbija

Nasleđen glamur: Ekstravagancija Kate Middleton sa krunom princeze Diane

Princeza Diana nije jedina royal pretkinja kojoj je odala počast.

Kate Middleton prvi put zvanično u novoj ulozi – princeze od Velsa.

Na državnom banketu za predsednika Južne Afrike Cyrila Ramaphosa pojavila se u beloj Jenny Packham haljini. Ukrašena svetlucavim perlama na naramenicama, kreacija je istovremeno bila skroman, ali i dalje moderan izbor za veče u Bakingemskoj palati.

Na glavi je imala Lover’s Knot krunu. U pitanju je princezin omiljen nakit – nosila ga je u nekoliko navrata – ali i dalje ima duboko značenje. Prvobitno, ova tijara naručena je za kraljicu Mary 1913. godine od House of Garrard, a napravljena je od dijamanata i 19 visećih bisera u srebru i zlatu.

Kruna je na kraju pripala kraljici Elizabethi II, koja ju je pozajmila svojoj snaji, princezi Diani. Kroz eksplozivnu slavu lejdi Di, postala je jedna od najpoznatijih tijara u istoriji. Zaista, fotografija na kojoj nosi dijademu iz 1989. se smatra jednom od najpoznatijih slika pokojne princeze ikada. Kada se Kate Middleton udala za princa Williama 2011. — 14 godina nakon Dianine smrti — kraljica Elizabetha krunu je prenela na mladu članicu kraljevske porodice.

Princezina tijara nije bila jedini komad nakita koji je odavao počast kraljevskim ženama pre nje: na zglobu nosila je bisernu narukvicu koja je pripadala pokojnoj kraljici, preminuloj u septembru ove godine.

Svoj pozlaćeni outfit naglasila je sa dva posebna broša. Prvi je Royal Victorian Order, beli emajlirani malteški krst sa krunom Tjudora, koji je tadašnja vojvotkinja od Kembridža dobila od kraljice Elizabethe 2019. „za službu monarhu“. Drugi je žuti kraljevski porodični orden kraljice Elizabete II, koji se dodeljuje članicama britanske monarhije.

Njeno pojavljivanje na državnoj večeri označava jedan od najglamuroznijih kraljevskih trenutaka, nakon što su ovakva velika okupljanja stavljena na čekanje tokom 2020. i 2021. godine zbog pandemije. Pogledajte ga u galeriji.

Foto: Prodimedia

Priredila: T.M.

Najnovije