Harper's Bazaar Srbija

Počelo je: Ovako će izgledati svet mode vrlo uskoro!

Da li ste spremni?

Digitalna moda je kultura (ili možda nova grana modne industrije) koja objedinjuje dizajniranje, izlaganje i nošenje odevnih predmeta u digitalnom svetu. Kao odgovor na tehnološke inovacije i brigu o održivosti fizičke mode, uzbudljive mogućnosti koje donosi virtuelna moda, počeli su da prihvataju i kreativni pojedinci ali i velika modna imena.

Sa naglaskom na ujedinjenju stvarnog i digitalnog sveta, nije iznenađenje da će stvaranje pravog metaverzuma takođe otključati puni potencijal digitalne mode. Metaverzum će omogućiti korisnicima da digitalno rekreiraju svoju garderobu i nose lične stvari u novim i postojećim društvenim kontekstima i platformama.

Moda je primarno sredstvo kroz koje možemo da se izrazimo u društvenom kontekstu, a digitalna moda nam omogućava da to činimo sa manje ograničenja – oslobađanjem pojedinca od društvenih i fizičkih stega stvarnog sveta. Dok je digitalna moda još uvek u nastajanju, danas postoji mnogo načina na koji se digitalna moda može koristiti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DRESSX (@dressx)

U tom maniru kompanija Dress X, ponudila je svojim kupcima digitalne kreacije, koje dobijaju u virtuelnoj formi. To znači da kada odaberete određeni odevni komad, pošaljete svoju fotografiju, i dobijete je nazad u odabranoj i kupljenoj garderobi. Na taj način zauvek dobijate sliku sa određenom kreacijom iz mašte, koju možda nikada ne biste poneli u realnom svetu – prvenstveno zbog nepraktičnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DRESSX (@dressx)

Da li sve ovo vodi ka pojavi naših avatara u virtuelnom svetu koji će nositi najnerealnije odevne kombinacije, ostaje nam da vidimo, a do tada pogledajte kako digitalna modna transformacija izgleda sa ovim brendom u našoj galeriji.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.Mišović

Najnovije