Harper's Bazaar Srbija

Tajna koja se krije iza kultnih pantalona Olivie Newton-John u “Grease”

Sa cigarom među crvenim usnama i all-black outfitu, Olivia je oborila s nogu Travoltu u legendarnom mjuziklu iz 80-ih.

Dokaz da fenomen Grease ne jenjava su hitovi Summer Nights i Greased Lightning, koji i nakon 40 godina od objavljivanja najpopularnijeg mjuzikla svih vremena, nastavljaju da potresaju svet, kao i fantastični outfiti iz 1950-ih, te vosak za kosu, ružičasti sako Pink Ladies i iznad svega, legendarna poslednja scena u kojoj se Sandy – koju igra Olivia Newton John – pretvara u fatalnu ženu koja osvaja srce Danny Zuka.

Od stidljive devojke u mini suknji i pastelnom kardiganu do boginje u uskim pantalonama Sandy čini da buntovnik izgubi kontrolu. XXL lokne, grimizni ruž za usne i papuče sa potpeticom… Otkrivamo šta se krije iza ovog legendarnog izgleda.

Autentična odeća

Kožna jakna, top sa golim ramenima, crne spandeks pantalone… outfit koji deluje jednostavno, ali podiže raspoloženje jer pretvara povučenu Sandy u femme fatale. U vrcavom ritmu You’re The One That I Want, Olivia Newton-John se okreće, njiše i obara Travoltu s nogu – bukvalno.

Da bi istakao evoluciju lika, kostimograf Albert Wolsky je želeo da stvori upečatljiv hromatski kontrast: dok je Sandy tokom filma obučena u pastelne nijanse, usvajajući stil svog dečka ona se, na kraju, izdvaja iz gomile. U izuzetno živopisnom svetu karnevala u kojem se par susreće, pogled nam je fiksiran na dve mračne figure koje se prepliću i zavode jedna drugu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ♾ (@vintagemoon8)

Ali dok je Travolta imao nekoliko saveta kako da pleše udobno u svim svojim kostimima, Olivia nije. Naprotiv, glumica, koja je željno iščekivala čuveni izgled „Bad Sandy”, nije ni zamišljala da će biti utegnuta u pantalonama kao da je u korsetu.

Pantalone visokog struka od spandeksa bile su toliko uske da se jedva pomerala. Autentičnosti radi, kostimograf se potrudio da nađe redak komad iz 1950-ih godina. Pantalone, koje su u momentu snimanja 1978. bile stare 30 godina, te je s njima trebalo postupati s najvećom pažnjom.

U jednom od intervjua koje je Olivia dala pre nekoliko godina, otkrila je s kakvim poteškoćama se susrela tokom snimanja ove scene – koje je trajalo nedelju dana! „Kada sam prvi put probala te pantalone, rajsferšlus je bio pokvaren i Albert nije želeo da rizikuje rašivanjem i stavljanjem novog, te su me svakog jutra praktično ušivali u njih!“

2019. godine Olivia je na aukciji prodala ove pantalone, zajedno sa kožnom jaknom iz scene, za 400 000 dolara koje je donirala u dobrotvorne svrhe za borbu protiv kancera.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.

Najnovije