Portonovi
Poznati

37 fotografija koje dokazuju da je Robert Redford jedan od najboljih frajera svih vremena

Legendarni glumac proslavlja danas 86 rođendan, 2017. odigrao je poslednju zapaženiju ulogu i dalje neumorno radi kao producent, a sa spiska najzgodnijh glumaca u istoriji ne silazi od kako je tu laskavu titulu poneo davne 1970.

Možda ćete reći da ne volite plavušane i da Robert Redford nikako nije vaš tip, ali činjenica je da se ovaj Oskarovac nebrojeno puta našao na raznim listama koje ga već dobrih pola veka smeštaju među najzgodnije, najšarmantnije, ali i najelegantnije muškarce ikada.

Visina, stav, taj američki osmeh i šarm na izvoz, ko voli tu su i azurno plave oči da se u njima utopite i šaka puna zlatne kose da se za istu pridržite od prodornosti ovog samouverenog pogleda.

Međutim, Robert iako vrlo samouveren i veliki zavodnik u ulogama koje je tumačio (tokom svoje impozantne 60 godina duge karijere), nikada ove epitete nije preneo u privatni život. Sa američkom istoričarkom Lolom Van Wagenen, bio je u braku 27 godina, a nakon nje 2009. oženio se nemačkom slikarkom Sibylle Szaggars.

Pre no što se probio u svetu glume išao je na višegodišnje proputovanje po Evropi i Americi. U Parizu i Firenci studirao je slikarstvo, a set dizajan i glumu u Njujorku.

Njegova prva zapaženija uloga na velikom platnu zbila se 1966. godine i to ni manje, ni više, no rame uz rame sa velikim Marlon Brandom i Jane Fonodom (sa kojom je ostao dobar prijatelj tokom čitavog života. Upravo sa njom obreo se poslednji put u ulozi glumca – 2017. u ostvarenju Our Souls at Night).

Iste godine (1966.) plavokosi lepotan iz Santa Monice  zaigrao je u ljubavnoj drami This Property Is Condemned, zasnovanoj na predstavi Tennessi Williamsa, i njegov šarm romantičnog momka, koji sa nula odsto bezobrazluka, onako usput slama srca – izlazi uveliko na videlo.

U momentu kada je sa Barabarom Streisand snimio The Way We Were (1973.) sva vrata filmskog sveta bila su mu uveliko otvorena, a magazini su ga nazivali najzgodnijim muškarcem na planeti.

Prvi put kada se oprobao sa druge strane kamere (1980.) automatski je dobio Oskara (što je njegov prvi i jedni Oskar) u pitanju je porodična drama The Average People.

Od tog trenutka glumca mnogo više zanima režija i produkcija, kojom se i danas uspešno bavi.

Tekst: Maja Bunčić

Foto: Profimedia

 

Pročitajte još