Body Positivity: Uticajne žene koje se bore da redefinišu pojam „lepote“

Prošla su vremena kada je samo Twiggi izgledala šik. Svet lepote sigurno mora preći još mnogo kilometara dok ne dođe do projektovanja prelepih ženskih lica i tela sa njihovim prirodnim „nesavršenostima“. Ali postoje žene sa velikim uticajem na društvenim mrežama koje su odlučile da svojim objavama redefinišu pojam „lepota“. Svakim svojim postom uspevaju da inspirišu milione žena širom sveta, postavljajući temelje generaciji koja uči da prihvati žensku prirodu i njene „mane“.

Αshley Graham

Ashley Graham je sa svojim naslovnicama na Sports Illustrated-u i svojom figurom uspela da redefiniše termin lepota više nego iko posle Botičelija. "Nikada nisam bila mršava. Uvek sam bila veoma srećna što imam obline i nikada nisam želela da smršam", rekla je u intervjuu za Harper's Bazaar. "Ne želim da moram da kažem svojim ćerkama da treba da mrze svoje kukove ili da razgovaraju o veličini grudnjaka. Ne želim da sledeća generacija treba da razgovara o tome", kaže ona.

Ashley se nikad nije ustručavala da se pokaže na društvenim mrežama, postavljajući svoje fotografije bez šminke. Nakon rođenja sina prošle godine, ipak je odlučila da postane glas svih onih žena koje se kriju iza znakova porođaja. Objavila je svoje sirove snimke sa novorođenčetom i fotografije tela posle porođaja - s ponosom pokazuje „medalje“ koje joj je dodelilo čudo života koje sada drži u rukama.

Lou Northcote

Većina ljudi će imati akne u nekom trenutku svog života, bilo kao tinejdžeri ili kao odrasli. Ali kako to da je naš Instagram feed uvek pun besprekorne, gotovo porcelanske kože? U stvari, ovaj začarani ciklus uređivanja čini da se i urednik oseća nelagodno zbog svojih nesavršenosti i da ih skriva, kao i pratilac, koji u svom ogledalu ne može da vidi odgovarajuću sliku, koju pogrešno smatra stvarnom.

To je upravo ono što je shvatila aktivistkinja Lou Northcote, koja je pomogla pokretanjem pokreta protiv akni. Sa #FreeThePimple, Lou postavlja fotografije bez šminke na kojima ponosno pokazuje svoje bubuljice, želeći da svoje pratioce podstakne da se ne stide svojih akni.

Lizzo

Lizzo se iznenada pojavila na holivudskoj sceni ne samo s ciljem da  uzburka vode rap muzičke scene, već i da dokaže da težina ne odražava uvek čovekovo zdravlje. U svakoj od svojih emisija, Lizzo uspeva da izazove bilo koji stereotip o plus size ženama, koje imaju izuzetno visoku energiju i plesnu izdržljivost. Njenom Instagramu ne nedostaju body positive fotografije, ali ni video snimci sa njenim vežbanjem, koji dokazuju da veliki broj na vagi ne podrazumeva nužno loše fizičko stanje i zdravlje.

Danae Mercer

„Instagram nije stvarnost“: Ovo je poruka koju Danae Mercer pokušava da prenese svojim postovima na popularnoj platformi. Postavljanjem video snimaka, Danae pokazuje svojim 1,8 miliona pratilaca kako Instagram modeli postavljaju besprekorne  fotografije sa pravim osvetljenjem i savršenom pozom.

Rianne Meijer

Na prvi pogled Rianne Meijer izgleda kao obična influenserka koja pozira ispred svog blistavog ogledala kako bi pokazala setove brenda za koji je plaćena za promociju. Prelistavajući njen profil, međutim, lako se može videti da je ona jedna od najneprijatnijih sirovih ličnosti na Internetu.

Većina njenih postova pokazuje kako otkriva koliko drugačije izgleda njeno telo u zavisnosti od odeće koju nosi. Izuzetno su popularni njeni strip postovi koji prikazuju dva snimka iste fotografije i velike razlike koje imaju u zavisnosti od osvetljenja, ugla objektiva i poze.

Nedavno je stvorila novi body positive trend, takozvano „butt squeeze“ kojim poziva svoje prijatelje da stegnu zadnjicu, kako bi demistifikovali popularni bootylicious izgled, koji, čini se, usvajaju sve uticajne devojke.

Vivian Hoorn

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VH. (@vivianhoorn)

Nešto slično radi Vivian Hoorn, koja svojim objavama pokušava da prekrši modna pravila koja kažu da žene plus  size ne bi trebalo da nose odeću u jarkim bojama, sa šarama, uske farmerke, krop topove i mini suknje i haljine.

Njene letnje fotografije bile su zaista osvežavajuće u feedu punom *savršenih* Instagram modela u bikinijima. Celulit, strije i ožiljci na koži bili su samo neki od „nesavršenosti“ koje ima većina žena i nije se libila da ih ponosno pokaže. "Volela bih da na telefonu postoji aplikacija koja se zove Selflove. Umesto da koristite photoshop ili facetune, koristite je i ništa se na fotografiji ne bi promenilo, baš onako kako sebe vidite", napisala je u naslovu bikini selfija.

foto:Instagram

Pročitajte još

Pročitaj još