Harper's Bazaar Srbija

Stiven Spilberg tvrdi: “Ovo je pet najboljih glumaca svih vremena”

Biti omiljeni reditelj u Holivudu nije baš lako, a Stevena Spielberga krasi baš ta nezvanična titula.

Za svetsku javnost, on je reditelj koji je radio sa najpoznatijim glumcima u filmskoj industriji. Leonardo Di Caprio, Tom Cruise, Liam Neeson i Whoopie Goldberg samo su neki od talenata koje je Spielberg zvao na svoje setove. Sada je proslavljeni sineasta izdvojio svojih pet najomiljenijih glumaca i među njima nema onih sa kojima je najviše voleo da radi.

U jednom intervjuu, Spilberg se prisetio razgovora koji je vodio sa kolegom rediteljem Stanlyjem Kubricom nakon što je odgledao projekciju filma The Shining (Isijavanje) – koji mu se nije baš dopao, bar ne pri prvoj projekciji.

Spilberg je objasnio kolegi reditelju da misli da, iako je Jack Nicholson talentovan glumac, način na koji je odigrao ulogu Jacka Torensa u Kubrickovom filmu je bio preteran i uporedio ga sa japanskim Kabuki teatrom – u kojem su glumci jako stilizovani, s dramatičnom kostimografijom i šminkom.

Braneći Nikolsonov nastup, Kubrick je zamolio Spielberga da navede svojih pet omiljenih glumaca svih vremena.

Iznenađujuće, nijedan od glumaca koji je Spilberg sarađivao nije došao na listu. Spilberg je rekao: „Spencer Tracy, Henry Fonda, Jimmie Stewart, Cary Grant, Clarck Gable”. To su za njega najbolji glumci svih vremena. Kubrick ga je potom pitao: “Dobro, gde je james Cagney na toj listi?” Spielberg mu je odgovorio da je Cagney “visoko na listi”, ali je Kjubrik dodao: “Ali on nije u tvojih prvih pet. Ti ne smatraš Jamesa Cagneyja jednim od pet najboljih glumaca u svetu, ali ja smatram. I zato je performans Nickolsona sjajan.”

U suštini, Kubrickova poenta je bila da samo zato što Nickolsonov stil glume u “Isijavanju” nije bio po Spilbergovom ukusu, to ne znači da je to loš film.

Specer Tracy je najpoznatiji po ulogama u filmu “Presuda u Nirnbergu” iz 1961. i “Pogodi ko dolazi na večeru iz 1967”, dok je Henri Fonda bio najpoznatiji po filmu “Plodovi gneva” i “12 besnih  ljudi iz 1940. godine. James Stewart se pročuo po ulogama u Anatomiji ubistva, Vrtoglavici, sa kraja prošlog veka, kao i po Filadelfijskoj priči, pored još jednog Spielbergovog favorita Caryja Granta. A Clark Gable je i dan-danas poznat po glavnoj ulozi u ratno-romantičnoj drami Prohujalo sa vihorom iz 1939. godine. Kubrickov  omiljeni glumac Kagney bio je poznat po glumi visoke energije, koje su zaista su imale sličnosti sa Nikolsonovim preokretom u “Isijavanju”. Proslavili su ga filmovi “Anđeli garava lica” iz 1938. i “Belo usijanje”, snimljeno jedanaest godina kasnije.

Tekst: Milica Đorđević

Foto: Profimedia

Najnovije