Harper's Bazaar Srbija

12 knjiga koje morate pročitati pre nego što napunite 30

Nešto manje od godinu i po dana do famoznog 30. rođendana, shvatam da moja tinejdžerska razmišljanja o tome da je 30 veliki broj koji simbolizuje šta ti ja znam kakve ozbiljnosti i dubine nisu ništa drugo do – razmišljanja. Crno ili belo ne postoji – istina je da su ovo najkonfuznije godine jer, dok neko uveliko gradi svoju porodicu, neko je tek na početku svog puta i apsolutno ne zna šta treba da radi. Da, u jednom trenutku ćemo se svi sresti na nekoj tački, ali sada kada se startne pozicije razlikuju, ipak treba ostati dosledan sebi, pa makar to značilo nastaviti sa maštanjem o tome da će svećica na torti u obliku broja 30 nešto bitno promeniti.

Bilo kako bilo, bez obzira na to da li ste daleko od ovog jubileja ili ste pak na njegovom pragu poput mene, u nastavku vam otkrivamo knjige koje bi do tada trebalo da pročitate, jer je ovo pravo vreme da se inspirišete, da doživite, otkrijete i razumete. 

1. Amerikanka, Čimamanda Ngozi Adiči (2013)

Ifemelu napušta rodnu Nigeriju kako bi studirala u Sjedinjenim Američkim Državama gde nakon mnogo životnih poraza i trijumfa, raskinutih veza i prijateljstava, postiže uspeh kao autor bloga koji se bavi rasnim problemima u Americi. Napuštanjem Nigerije, napustila je i tadašnju ljubav koju ne može da zaboravi, uprkos novoj vezi i kilometrima udaljenosti. Ali, šta će se desiti kada se ponovo budu sreli, 15 godina kasnije? 

2. Đovanijeva soba, Džejms Boldvin (1956)

Mladi Amerikanac koji živi u Parizu, suočava se sa svojom seksualnošću nakon što je stupio u vezu sa italijanskim barmenom Đovanijem. Osim toga, ovaj roman donosi priču o nejednakosti i neravnopravnoj borbi za ljudska prava. 

3. Džejn Ejr, Šarlot Bronte (1847)

Ovo kultno delo i dan-danas privlači pažnju čitalaca, baš kao i prvog dana kada se smatralo kontroverznim zbog načina na koji je predstavljena glavna junakinja – kao nezavisna i slobodna, u doba kada se od žena očekivala poslušnost. Nakon teškog detinjstva i školovanja, Džejn prihvata posao guvernante na velikom gospodskom imanju Tornfildu gde se zaljubljuje u nepredvidivog i mračnog gospodina Ročestera koji krije ozbiljne tajne koje mogu sve da upropaste. 

4. Otvoreni grad, Tedžu Kol (2011)

Prvi roman nigerijsko-američkog književnika donosi priču o novopečenom mladom psihijatru koji lutajući Menhetnom preispituje svoj grad, društvo, globalnu istoriju, ali i svoju budućnost. Kritičari su opisali roman kao “duboko originalno delo, intelektualno stimulišuće, privlačnog i zavodljivog stila”. 

5. Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju, Elena Ferante (2014)

Najbolje prijateljice iz detinjstva Lenu i Lila donele su odluke koje su ih odvele različitim putevima – Lenu je otišla na fakultet i razvija karijeru uspešnog pisca, dok je Lila napustila nasilnog supruga i radi u fabrici kobasica. Ipak, bez obzira na različite životne miljee, konkurencija između žena nikada ne prestaje. 

6. Suđaje i furije, Loren Grof (2015)

Ova priča o braku traje decenijama, ali najveći deo intriga u vezi sa parom su njihove dvadesete i tridesete godine kada napuštaju fakultet, odlaze na nova radna mesta i ulaze u nove životne uloge. Kako kritičari navode “usred bola, u ovoj priči postoji nešto zaista lepo, nešto izvan virtuozne proze što čini nespoznatljivost partnera podnošljivom”. 

7. Nevoljni fundamentalista, Mohsin Hamid (2007)

Mladi Pakistanac, zaposlen u njujorškoj finansijskoj industriji nakon tek završenog fakulteta, uznemiren je svojom reakcijom na događaje koji su se desili 11. septembra. Nekoliko godina kasnije, kada ponovo bude bio u Pakistanu, objašnjavaće Amerikancu kako mu je taj datum promenio život. 

8. Daleko od razuzdane gomile, Tomas Hardi (1874)

Mlada i nezavisna Batšeba Everden nasleđuje veliko imanje i počinje da upravlja svim poljoprivrednim poslovima, dok se za nju interesuju tri različita muškarca – farmer džentlmen, lukavi vodnik i tihi pastir. 

9. Nikad me ne ostavljaj, Kazuo Ishiguro (2005)

Tridesettrogodišnjakinja se osvrće na svoje iskustvo u britanskom internatu koji je nju i njene školske drugove pripremio za misterioznu budućnost, obeleženu žrtvom.

10. Najbolje od svega, Rona Džafe (1958)

Roman donosi priču o pet mladih sekretarica koje rade u njujorškoj izdavačkoj kući i pokušavaju da se snađu u velikom gradu. Dok neke od njih postavljaju izuzetno ambiciozne poslovne ciljeve, druge samo traže dobrog partnera sa kojim će se skrasiti. Kritičari su ovo delo nazvali “nestašnim Malim ženama”. 

11. Strah od letenja, Erika Jong (1973)

Dvadesetdevetogodišnja erotska pesnikinja Isadora Ving postala je ikona svog vremena u ovom romanu o ženskoj seksualnosti. Dok je na poslovnom putu u Beču sa svojim drugim mužem, pripovedačica razmišlja o svojoj želji za seksom bez obaveza.

12. Bacači plamena, Rejčel Kušner (2013)

Mlada umetnica po imenu Reno (koje je dobila u čast rodnog mesta) koja voli motore, putuje u Njujork i Italiju, susrećući se sa različitim oblicima revolucije gde god stigne. Ovo delo donosi priču o građenju njene ličnosti, dok njena odvažnost, avanturistička priroda ali i nesigurnost, oslikavaju revolucionarni duh tog doba. 

Tekst: Ivana Tomić

Fotografije: Unsplash

Najnovije