Harper's Bazaar Srbija

Potraga za izuzetnom umetnošću

Lisa Schiff, savetnica za umetnost Leonarda DiCaprija i mnogih poznatih, podelila je sa nama svoje utiske o Art Baselu.

Lisa Schiff

SFA Advisory, jedinstveni projekat Lisa-e Schiff u Tribeki, suprotstavlja se tradicionalnom galerijskom modelu. Izloženi komadi se stalno menjaju, tu je živi zeleni zid, sofe, biblioteka…Ovo je potpuno drugačiji ambijent od standardnih izložbenih prostora. Isto tako, Lisin način rada kroz SFA Advisory ima svoje posebno mesto u svetu umetnosti – posvećena je savetovanju kolekcionara, a ne samo prodaji umetnina ili zastupanju umetnika.

SFA Advisory

Lisa Schiff je za ovaj Art Basel bila posebno zainteresovana, jer trentuno u saradnji sa galerijom Thaddeus Ropac koja predstavlja švajcarsku umetnicu Sylvie Fleury, izlaže njena dela. Sedam oblikovanih platna iz serije “paleta šminke” predstavljaju novi osvrt na proizvode za ulepšavanje u minimalističkom stilu, pojačanih boja ali uklonjenih logotipa.

Slika umetnice Sylvie Fleury

Klijenti Lise Schiff su kolekcionari sa kojima radi na tome da shvate da su oni ti koji imaju moć da kreiraju vrednost dela.

Otkrivanje takvih zaljubljenika u umetnost, koji stoje iza svojih odluka, kao i potraga za izuzetnom umetnošću su ono što me motiviše. Zapravo radim za kolekcionare- ne za galerije ili umetnike, tako da moj posao podrazumeva dosta odgovaranja od kupovine. I što je glavno, moj cilj nije da namećem moju estetiku – važnije mi je da shvatim svoje klijente i da im pomognem da pronađu šta se njima dopada. To je posebna disciplina u ovom svetu, otkriva Lisa.

Lisin pristup uvažava integritet ukupnog ekosistema umetnosti. Najveće zadovoljstvo joj predstavlja kada klijenti prihvate delo koje je zahtevno i koje zahteva rizik.

Art Basel

Ovo izdanje Art Basela mi nije delovalo mnogo uzbudljivo, iz dva razloga. Najbolji materijal je bio precenjen, i delovao je kao nešto što se moglo videti na bilo kom drugom sajmu. Isto, mislim da smo između dva “zeitgeista” (duha vremena) – završavamo sa izrazito figurativnom umetnošću i ručnom izradom, ali ono što je na redu tek treba da nam se ukaže.

Ipak, Lisa je izdvojila nekoliko dela i umetnika koji su joj privukla pažnju. To su Calderova mehanička krava (galerija Pace), Slike pomračenja sunca Tacita-e Dean (galerija Marion Goodman), Elaine Cameron Weir (JTT), David Douard (Rodeo) i Tishan Hsu (Miguel Abreu). U sektoru Unlimited, koji obično izaziva najveću pažnju, nije videla ništa što bi izdvojila.

Art Basel

 – Sve izloženo je bilo previše fino i bezbedno.

Nakon ovog izdanja Art Basela, kako kaže, ne vidi da će menjati pravac u kojem savetuje svoje klijente. Ipak, pažnju joj je privuklo dvoje novih umetnika.

 – Pažljivo ću pratiti Hadi Falepishu i Andrew Krepsa, zaključila je.

Razgovarala: Jovana Raković
Foto: Courtesy Art Basel & Galerie Thaddaeus Ropac, London · Paris · Salzburg · Seoul © Sylvie Fleury

 

Najnovije