Harper's Bazaar Srbija

Između digitalne i fizičke sfere: Umetnik Andrés Reisinger vlada u carstvu metaversa

Intervju sa jednim od najtraženijih digitalnih autora ovog veka.

Rođen u Buenos Ajresu, ovaj multidisciplinarni umetnik samouvereno stvara sopstvene svetove

i definiše svoja pravila

Ovih dana Instagram su preplavile fotografije sanjivih eksterijera na ulicama svetskih metropola koje potpisuje mladi umetnik argentinskog porekla, Andrés Reisinger. Uvid koji nam pruža proizilazi iz duboko inovativnog pristupa nudeći nam jasnu viziju, onu koja je iznad svega satkana od emocija. Iako je njegova praksa gotovo nedefinisana, a Reisinger studio koji je osnovao fluidan po pitanju medija koje koristi, njegov rad je ipak među najtraženijim digitalnim umetninama današnjice. Uz nedavnu ekspanziju NFT-ja koji ubrzano donosi retko viđene brojke, Resinger privlači interesovanja bogatih kolekcionara širom sveta. Iako izbegava bilo kakvu vrstu umetničkog establišmenta, primarna je figura u svetu digitalnih umetnosti postavljajući ton i vizuelni jezik kompleksne scene koja se brzo razvija.

Vaše outdoor umetničke intervencije na ulicama Pariza, Njujorka, Tokia, Londona proizvele su jak buzz na društvenim mrežama. Pomenuti radovi pružaju uvid i stvaraju utisak nadrealne stvarnosti koja umiruje, uz prijatan emocionalni užitak svakog posmatrača. Nešto nalik očaravajućem transcedentalnom putovanju. Kako je došlo do ideje za pomenuti projekat?

Mnogi od nas provode većinu svog vremena na ulicama gradova, ali iz nekog razloga ti gradovi uvek služe kao pozadina i okruženje, dok u stvarnosti oni nam mogu pružiti mnogo više informacija koje se odnose na naša svakodnevna životna iskustva. Želeo sam da ih ponovo učinim protagonistima, pod novim i potpuno pozorišnim svetlom. Take Over stvara krešendo, predstavu u kojoj svi zajedno mogu da uživaju bez obzira na fizičku lokaciju.

The Shipping TimeTable 

Ko je učestvovao u realizaciji?

Ja, samo ja. Ovo je bilo veoma lično istraživanje.

Mnogi vas percipiraju kao dizajnera iz metaversa. Šta za vas predstavlja kreiranje u metaversu? Koja su pravila usvojena u tom okruženju?

Pravilo je da nema pravila i to je je strogo pravilo. Što znači da smo mi prirodno i snažno preduslovljeni onim što već znamo da je moguće a puštanje te svesti u otkrivanje novih poduhvata može se pokazati i izuzetno teškim. Metaverse i digitalno carstvo uopšte je moje polje za večitim eksperimentisanjem. To me je naučilo da kažem da nikada nećemo doći do tačke gde možemo sebi reći da smo uradili sve što je u tom okruženju moguće.

The Shipping Abba 

Vaša umetnost je gotovo uvek predstavljena i smeštena u neočekivano okruženje. Pustinja, savršeno dizajnirana soba ili kako smo napomenuli ulice svetskih metropola. Vaš koncept sa sobom nosi poseban senzibilitet, prozračan je i svetao. Kako birate idealno okruženje?

Radim sa kontekstom i zamišljam celokupnu kompoziciju umesto da se fokusiram samo na pojedinačne elementne. Sve odluke dolaze i mešaju se zajedno i to ih čini jedinstvenim. Prirodni svet i njegovi procesi su veliki izvor inspiracije za mene, ali uvek želim da predstavim nešto što je pomalo uznemirujuće.

Vaši radovi izgledaju perfektno ali daleko od stvarnog života. Šta nam poručujete?

Da li su toliko daleko od naše stvarnosti? Šta je zaista stvarnost? Toliko smo fiksirani sa našem predubeđenjima, dogovorenim razumevanjem pojmova, ne ostavljajući prostora drugim ali ipak relevantnim, ako ne i relevantnijim definicijama. Da li moja Take Over instalacija nije stvarna? Ja bih tvrdio da je zaista vrlo realna.

Sanjivi enterijeri, nameštaj i objekti koje stvarate u digitalnom okruženju ne egzistiraju samo na NFT tržištu i gejming platformama, već ih neretko prenosite i u fizički oblik. Šta je prednost jednog u odnosu na drugo?

Oboje imaju svoje prednosti koje se dosta razlikuju jedna od druge. Teško i je uporediti, što ih čini lakšim za upotrebu kao dopune jedna drugoj.

Hortensia Armchair Moooi 

The Shipping  kolekcija izazvala  je veliki buzz na tržištu s obzirom na činjenicu da je kolekcija NFT komada nameštaja u tom trenutku prodata za 450.000 američkih dolara, što je predstavljalo i jednu od najvećih transakcija tog  tipa. Podelite sa nama koji su činioci koji određuju da li i koliku vrednost jedno delo ima u metaversu. Većini od nas metavers i dalje predstavlja enigmu.

Vredost dela u metaversu , kao i na svakom drugom tržištu određena je složenom interakcijom faktora koji mogu da variraju u zavisnosi od specifičnog konteksta i preferencija pojedinačnih kupaca i prodavaca. U slučaju The Shipping kolekcije, visoka vrednost NFT komada nameštaja je možda bila posledica kombinacija faktora, uključujući njihovu retkost, reputaciju kreatora i njihovu kulturnu relevantnost kao komentar globalne transportne industrije.

Fascinacija nft tržištem i dalje ne jenjava. Iz vašeg ugla kako je ovo tržište transformisalo svet umetnosti? Šta je NFT tržište donelo umetnicima i dizajnerima?

Kao što ste rekli, još uvek nismo dostigli pun potencijal. To je prilično ometajuće prisustvo i moramo se prilagoditi mogućnostima promena, pre svega kao ljudska bića. Tržište umetnosti se konstantno razvija, brzim i sporim tempom, ali je digitalno, potom i NFT tržište je povećalo otvorenost prakse. Prožeto je osećajem mogućnosti.

Hortensia Armchair Moooi, Milano 

Koji su, po vašem mišljenju, negativni uticaji AI-ja u svetu umetnosti, o kojima se uveliko polemiše?

Jedan od potencijalnih negativnih uticaja AI-ja u svetu umetnosti je rizik od stvaranja ponavljajućeg ili originalnog sadržaja. AI algoritmi mogu brzo da generišu ogromne količine sadržaja ali bez ljudske intervencije može dovesti do nedostataka originalnosti i kreativnosti.

Vi se ne možete klasifikovati samo za jednu granu i vrstu umetnosti, u tom smislu ste fluidni. Šta vam omogućavaju različiti mediji koje koristite?

Ne postoji alat koji ne koristim. Zaista se zabavljam u kombinaciji najrazličitijih mogućnosti koji pružaju.

Gotovo svi radovi su vam u pink nijansi. Zašto?

To je boja ljudskih organa, nešto što nas čini istim. Neki će možda reći da je kontradiktorno, ali moj najveći izvor inspiracije su telo i prirodni procesi. Moji radovi koliko god izgledali nadrealno, zasnovani su na ljudskim iskustvima.

The Shipping Pink Table 

Sa kojim modnim brendovima ste imali priliku da sarađujete? Da li vam je moda važna i da li vas inspiriše?

Trenutno radim na nečemu veoma interesantnom, pa kako bi bilo da se vratimo na ovo pitanje za nekoliko meseci? Uživam da se igram sa modom kao i sa svim ostalim stvarima. Pronalazim inspiraciju u svemu što me okružuje

Šta biste poručili mladim umetnicima na početku karijere?

Svedočite i slušajte šta se desava, ali se fokusirajte na ono što se ne dešava jer to je prilika.

Razgovarala: Milena Kitić

Portretne fotografije: @PHOTO OUIDXB

Fotografije: Reisinger Studio 

Najnovije